По предварителни данни от партийните събрания в Невада, цитирани от АП, независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс отбеляза решителна победа, съобщи БНР. Бившият вицепрезидент Джо Байдън е втори.

Това е втората поредна победа на Сандърс в надпреварата за номинация на демократите. Той спечели в Ню Хемпшир и бе на второ място в Айова. Сандърс води и в повечето национални допитвания за изборите.

Според екзит половете голям фактор за неговите добри резултати в Невада е подкрепа от латиноамериканци.

Сенаторът обясни успеха си с подкрепа от граждански движения и заяви, че за разлика от президента Доналд Тръмп, който си мисли, че може да спечели като разделя американците, неговата кампания ще победи „като прави точно противоположното“.

Победата на Сандърс се случва в момента, в който опонентите му го обвиняват в прекалено либерални идеи, но срещу критиката се изправиха данни от Невада, според които мнозинството са за замяна на частното здравно осигуряване с държавно.

Резултатите в Невада ще бъдат внимателно анализирани от демократите в търсене на въпроса кой би бил най-достойният съперник на президента Доналд Тръмп на изборите. Щатът бе първият със значително малцинствено население, чиито вот е ключов.

Поредното предизвикателство за кандидатите са предварителните избори в Южна Каролина, които са следващата събота.

Тръмп се опитва да всее раздор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в социалните мрежи с опит да всее раздор между Сандърс и съперниците му, отбелязва Асошиейтед прес.

„Изглежда, че Лудият Бърни се представя добре във Великия Щат Невада. Байдън и останалите изглеждат слаби“, написа президентът в Туитър.

„Поздравления, Бърни, и не ги оставяй да ти го отнемат“, добави Тръмп.

 

 

Заелият второ място в Невада Джо Байдън реагира с думи, изтълкувани като критика към Сандърс и милиардера Майкъл Блумбърг, който не участваше в изборите в Невада, но ще се включи в надпреварата от следващия месец.

„Аз не съм социалист. Аз не съм плутократ. Аз съм демократ“, декларира Байдън.