Няма опасност за питейната вода в терасата на река Чепеларска, съобщи бТВ. Пробите, взети от ВиК – Пловдив, показват, че няма замърсяване с цианиди в питейните водоизточниците край селата Крумово и Ягодово. 

Пробите на Басейнова дирекция показват наднормени стойности само при устието река Юговска. 

24 часа след първите измервания, които сочеха от 15 до 20 пъти над допустимите количества цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска, стойностите са вече почти изцяло в нормата. Единствено при устието на река Юговска са отчетени 7 микрограма свободни цианиди при норма от 5 микрограма. 

Отпадъчните води от хвостохранилището са с по-високо съдържание на цианиди - 12 милиграма при норма 0,1. При редовния мониторинг е отчетено, че в река Юговска има превишение на мед и цинк.

Иначе при Бачково няма никакви превишения, каза пред бТВ Марин Маринов, експерт към Басейнова дирекция.

Междувременно полицията арестува две длъжностни лица, допуснали силно токсичното замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Задържани са управител на дружество и отговорник на хвостохранилище. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Еко инспекторите са категорични, че замърсяването е било умишлено, като предприятието е направило опит да прикрие следите от отравянето на водите. Министерство на енергетиката влиза също на проверка в предприятието. Решава се и дали ще се повдигнат обвинения и удължаване на ареста на двамата задържани.