Настоящата лидерка Корнелия Нинова и заместникът й в партията Кирил Добрев са с най-много номинации за председател на БСП за планирания пряк избор сред всички членове на БСП. Вотът е насрочен за 26 април, а ако има балотаж - той ще е на 3 май. По данни от проведените досега местни конференции номинации за получили 21 души.

Очакват се данните от още 202 местни структури, но към момента тенденцията е Нинова да води по номинации (31), следвана от Добрев (13), а след това са столичният председател на социалистите Калоян Паргов, депутатът Красимир Янков и бившият кмет на Благоевград и бивш регионален министър Костадин Паскалев - с по 6. Предложения има за Сергей Станишев, за Антон Кутев - но и двамата вече обявиха, че няма да участват. Очаква се самоотвод да си направят и много от останалите номинирани. 

Данните бяха изнесени на пленума на соцпартията, който се провежда през целия неделен ден на "Позитано" 20 при закрити врати. На фона на номинациите - очакванията са реалният "мач" да е между Нинова и Добрев. Иначе официално броят и имената на кандидат-лидерите ще бъде обявен на 21 март. 

Заради отправена по-рано забележка от Кутев, че кандидатурата на Добрев ще вдигне избирателната активност в БСП, защото в противен случай вотът може да се окаже нелегитимен, а това ще е удар по имиджа на партията, накара Нинова да обяви, виждайки упрек в договорка: 

„Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира".

В отчета на Добрев, който отговаря за структурите на левицата по места, е станало ясно, че по данни от местните организации до момента - с право на глас за лидер ще бъдат около 84 000 членове на БСП. Това значи, че за да бъде изборът по новия метод легитимен - до урните трябва да отидат минимум 42 000 социалисти (50%+1 от членската маса на партията - б.р.)

Самият пряк избор и начинът, по който се организира, предизвика критики още преди старта на заседанието. Красимир Янков коментира, че изборът е порочен и той ще предложи съставът на изборната комисия да бъде променен.

„Прави се опит да се опорочи този избор. Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия има  решения, които  са противоуставни срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени, които са противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора“, каза той, цитиран от БНР.

На обратното мнение бе депутатката Весела Лечева, която е и в тясното ръководство на левицата - тоест в екипа на Нинова. 

И Сергей Станишев отправи критики на влизане в залата за пленум. Той заяви, че правилата за новия избор на председател са неясни, но по-лошо е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите. Президенът на ПЕС предупреди, че има опасност БСП да се занимава сама със себе си, вместо с проблемите на хората, а по ключови обществени теми - като еврото и еврозоната, например, БСП мълчи. "Ние мълчим и по маса други неща, които се случват, увлечени, улисани в тази надпревара, не заемаме позиции, не печелим  доверие, което ме тревожи“, каза Станишев.

По-късно пред пленума Нинова е отговорила, че "мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така". И призовала "тази кампания  да бъде генератор на политики", да доведе до мобилизация на партията, надпреварата да е честна. 

Въпреки че се очакваха и алтернативни предложения, пленумът на БСП реши на 9 и 10 май да се проведе заседание на партийния конгрес, на който да бъде избано ново партийно ръководство - след като лидерът ще бъде ясен (при успешен и легитимен пряк вот - б.р.) и може да предложи екипа си. Алтернативни варианти бяха конгресът да заседава преди избора - за да очертае рамките на работа на новия лидер, вместо това да стара постфактум. Или пък конгресът да се събере два пъти - преди и след прекия вот. В крайна сметка се взе решение за конгрес след избора на председател, а дневният ред, приет от пленума, е:

1. Политически доклад пред 50-я конгрес на Българската социалистическа партия

- отчет на Националния съвет на Българската социалистическа партия.

- отчет на Парламентарната група на „БСП за България”.

2. Отчет на Общопартийната контролна комисия на Българската социалистическа партия.

3. Отчет на депутатите-социалисти в Европейския парламент.

4. Избор на Национален съвет на БСП, на председател на Общопартийна контролна комисия на БСП и на членове на Общопартийна контролна комисия на БСП.

5. Резолюция срещу неофашизма.

6. Политическа декларация на 50-я конгрес на Българската социалистическа партия за развитието на партията и нейните управленски приоритети. 

Както се вижда - въпреки че имаше и такива гласове, точка за нови промени в устава на партията засега няма. 

На заседанието, което продължава, вероятно ще бъде предложен и зам.-председател, който да води БСП по време на кампанията за лидер на мястото на кандидатката за нов мандат Корнелия Нинова.