Властите в богатите региони на Ломбардия и Венето, наредиха училищата и университетите да се затворят поне за седмица, да се затворят музеи и кина и да отменят последните дни от Венецианския карнавал, съобщи Ройтерс.

"От тази вечер ще има забрана на Венецианския карнавал, както и на всички събития, включително спортни, до 1 март включително", заяви областният управител на Венето Лука Зая пред репортери.

Броят на установените случаи на заболяването в Ломбардия нарасна до 90 от 54 ден по-рано, докато във Венето около 25 души са се сразили с вируса, включително двама души във Венеция.

Здравните служители съобщават за изолирани случаи в съседните региони на Пиемонт и Емилия Романия, като казват, че общият брой на известните инфекции в Италия е нараснал над 130. Двама възрастни са починали през последните 48 часа от болестта.

Много градове в Ломбардия и Венето с общо население от около 50 000 са под карантина, като местните жители са призовани да останат вкъщи и е нужно специално разрешение за влизане или излизане от определените райони.

В Ломбардия е финансовата столица на Италия, Милано и заедно с Венето двата региона представляват 30% от националното брутно вътрешно производство. Всяко продължително прекъсване там вероятно ще окаже сериозно влияние върху цялата икономика, която вече флиртува с рецесия.

Модният дизайнер Джорджо Армани заяви, че модното му ревю, което ще се проведе в Милано в неделя, ще продължи, но без присъствие на преса или купувачи, за да се предотврати заразяване, докато четири футболни мача от Серия А са отложени в северната част на страната.