Виновен съм. Направих неправилна преценка. Не мога да го замета. Не мога да върна времето назад. Ако можех - бих, но не мога. 

Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира за първи път факта, че бе хванат да шофира след употреба на алкохол, а впоследствие книжката му бе отнета за една година. Това Джамбазки направи в интервю за Нова тв.

Както е известно, на 8 декември м.г. двама полицаи от Самоков спират автомобил за проверка около 1,15 ч. през нощта. Зад волана е евродепутатът. Уведомяват го, че извършват проверки за шофиране в нетрезво състояние, Джамбазки заявява, че няма нищо против това. Дрегерът обаче отчита 1,55 промила концентрация на алкохол в кръвта. Евродепутатът е оспорил показанията на дрегера и заявил, че ще даде кръвна проба. Явил се е във Филиала за спешна медицинска помощ в Самоков в 2,45 ч. и е дал кръв. Пробата е била изпратена за анализ в лабораторията на столичната болница "Св. Анна" (Окръжна болница). Там вече се установява по-ниското наличие на концентрация на алкохол в кръвта (1,08 промила).

Вследствие Джамбазки остана без шофьорска книжка за срок от 12 месеца. Наложена му бе и глоба от 1000 лева, а от талона му бяха отнети 10 контролни точки.

"Направих неправилна преценка. На собствените си възможности", коментира днес той.

На въпроса "Колко изпихте?" посочи:

"Вино - няколко чаши. Но очевидно достатъчно, за да покаже техническото средство, че нивото на алкохол в кръвта е повече от разрешеното по закон."

Джамбазки посочи още, че не се е чувствал опианен след тези няколко чаши. Иначе нямало да седне зад волана.

"Нямаше да посмея. Имало е много случаи, в които съм преценявал, че не е уместно, не е удачно. Този случай не беше такъв", допълни. 

Както е известно, от бившия партньор на ВМРО - "Атака", оповестиха тогава, че кръвната проба е била дадена във Военномедицинска академия (ВМА), която е под шапката на военното министерство. А министър е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Това идваше да каже, че пробата е била манипулирана под политически натиск. Това се оказа невярно, видно и от писмения отговор на питане в рамките на парламентарния контрол, дадено от министъра на вътрешните работи Младен Маринов до питащите депутати от "Атака".

"Тези опоненти по-скоро ми правят услуга, защото техният публичен образ и поведение е такова, че когато те критикува подобен човек, даже според мен ти прави услуга. Опитаха се да излъжат много глупаво, че пробата е била дадена във ВМА, което е пълен абсурд и пълна глупост. 

Аз може би правя грешки понякога, това е една от тях. Но толкова да съм глупав, дори да ми хрумне да отида във ВМА, където пряко това би засегнало авторитета, достойнството и името на министъра на отбраната и мой председател - толкова глупав не съм", заяви днес в коментар Джамбазки.

А на въпроса защо чак сега се съгласява да говори по темата, месеци по-късно, отвърна:

"Много често в такива случаи хората, които са направили някаква беля, хукват да се оправдават и да търсят вината навсякъде другаде, но не и в себе си. В този случай вината си е изцяло моя и аз затова не искам да натрапвам някакви обяснения или оправдания и да изглежда, все едно се опитвам да го замета по някакъв начин. Не мога да го замета. Не мога да върна времето назад. Ако можех - бих, но не мога. 

Най-скъпото нещо в живота е училището. Човек се учи от това, което е направил погрешно."