"За мен водеща в този случай е апатията."

Това каза в  сутрешния блок на БНТ д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и дългогодишен шеф на болницата в Курило, за случая с момчето, което беше нападнатото и съблечено в автобус № 404, без никой да реагира. "Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопоставиш на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно", смята тя.

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е, меко казано, крайно неприемливо."

Според нея въпросът, който може да си зададем, изглежда така:

"Ако това е моето дете или съм аз и целият този автобус си гледат през телефоните или през прозореца и се правят, че нищо не се случва, няма защо да се чудим, че сме на този хал!"

Ние във фейсбук вършим всичко, казва психиатърката. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това, допълни д-р Гълъбова.

"Да си помислим колко хора откликват или реагират, когато чуят крясъци в съседния апартамент или когато видят упражняване на насилие върху дете от родителите му, защото са "нервни в момента" и детето яде шамарите ей така... Колко хора реагират?!
На нас, българите, все по-чужда ни става емпатията, все по-чуждо ни става състраданието, съпричастността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници."

Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

"Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре."

Тя специално подчерта, че подобен род "обществена реакция" ще затвърди усещането им, че няма кой да ги спре.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на всекидневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред", допълни още д-р Гълъбова.

Според шефа на автодепото "Искър" цялата сцена се развива за около минута, а шофьорът първоначално не е разбрал какво се случва. Той е разбрал чак след като е видял голото до кръста момче, което идва при него. Спира автобуса на червен светофар, а въпросните младежи насилват вратата и слизат. Шофьорът не е отварял вратите.

По думите на водача той не е помолен за помощ от момчето, казва директорът му. А думите му "Това е България" били в резултат на това, че нападателите отворили насила вратата, а не за момчето. Днес ще дава официални обяснения.

Всички водачи са минали инструктаж как да реагират при такива случаи - като уведомят диспечерския център. Той го е направил "по най-бързия начин". Но цялото действие се разиграва за около 60-70 сек.