Министър-председателят Бойко Борисов свиква на извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19, съобщи правителствената пресслужба.

Заседанието бе изместено за този следобед, след като първоначално правителствената информационна служба съобщи, че то е насрочено за вторник, 25 февруари.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия, информират от МС.

Вчера Министерството на външните работи препоръча българските граждани да пътуват само в краен случай до районите в Италия, където е установена зараза с коронавирус. В Северна Италия вече има четирима починали след заразяване с Covid-19, а заразените са над 130. Заради разпространението на вируса две области в страната са под карантина.

Починалият в Банско британски гражданин с китайски произход не е носител на новия коронавирус, съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг във Варна.  55-годишният мъж е живеел във Великобритания, а последно е бил в Китай през 2018 г.

Също вчера МВнР повиши до най-високата, пета, степен индекса на риска при пътуване до Китай. Ниво 5 на индекса означава предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Растат страховете, че епидемията от пневмония, причинявана от новия коронавирус в Китай, може да се превърне в пандемия, т.е. да обхване целия свят, предаде в понеделник Ройтерс. Рязко се увеличи броят на заразените в Иран, Италия и в Южна Корея.

 
Брюксел отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на коронавируса. Европейската комисия съобщи, че ЕС все още не обмисля прекъсване на пътуванията в шенгенското пространство след разпространението му в Италия, но подготвя планове за извънредна ситуация.