И българската прокуратура са самосезира по повод статията за евентуална къща в Барселона, свързана с българския премиер във в. "Ел Периодико". В кратко съобщение става ясно, че ще се изискат данните от партньорските служби, както и ще бъдат снети обяснения "от всички посочени в статията лица".

Ето и оригиналното съобщение:

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

От кабинета на министър-председателя заявиха за Клуб Z, че премиерът Бойко Борисов ще съдейства по всякакъв начин на разследването.

Какво пише "Ел Периодико"

В петък в испанския всекидневник El Periodico се появиха публикации, в които се твърди, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко Борисов.

Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично от години в пространството, като тръгна от сайта "Биволъ" през 2015 г., и е отричана многократно от Борисов. Сюжетът с къщата изобщо изплува в сагата "двете каки" - записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Сега обаче испанският вестник твърди, че тече разследване и авторите на статията са имали достъп до документи по него. То е по сигнал на българското сдружение "Боец" от март 2019 г. Основната проверка е свързана с две фирми на българката Борислава Йовчева и нейния баща със седалище в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL. Компаниите били получили над 5 млн. евро от 2013 г. до сега според докладите на каталунската полиция, като сумите идвали от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието. В статията се твърди още, че от испанската служба за икономическите престъпления са наблюдавали и заснели вилата, в която живее Йовчева в жилищния район на Барселона Esplugues de Llobregat с "частна охрана и модерни системи за наблюдение".

Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и е регистриран на името на първата спомената фирма, твърди вестникът. Между януари и юни 2013 г. Йовчева е била единствен служител. По втората разседвана фирма е установено, че е получавала финанси от 2,3 млн. евро от друга компания, регистрирана в Кипър, въпреки че според отчетите е в лошо финансово състояние. Компанията EMA BGS SL не присъства в сигнала до испанските власти - тя се е появила в хода на самото разследване.

Агентите не били намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща ѝ имат "законни доходи". Затова и полицията е поискала от прокурор за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации и други финансови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима души.

“Ел Периодико“ съобщава, че е получил информацията за разследването на 13 февруари, потърсил е коментар от българското правителство, но не е получил отговор.

Борисов отрече и заподозря, че "идва от Изтока"

„За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там“.

Това беше коментарът на Борисов в петък на публикацията на испанския вестник.

Той вкара и "руска следа" в историята.

„Нека си проведат разследването, но съм почти сигурен, че идва от Изток. И съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая“, завърши Борисов.