След като съобщи, че ще води проверка за "къщата в Барселона", прокуратурата се сезира и за думите на Стив Ханке - че е дал на някогашния президент Петър Стоянов куфарче с докуменит за корупция по време на правителството на Иван Костов.

Ще бъдат разпитани проф. Ханке, както и "всички посочени в интервюто лица".

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ.

Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление:

„Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица.

Ето какво каза още Ханке във въпросното интервю:

"Ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на "пачи яйца" и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата. 

Попитайте президента Стоянов. И, между другото, от прокуратурата зависи да довърши нещата. Проблемът на прокуратурата и на съдебната система в България е, че вълкът вече отдавна е в кошарата. Имам впредвид, че самата съдебна система е корумпирана. Не знаем какво ще се случи".

Самият Костов заяви по този повод, че Ханке го обвинява, защото е казал, че не е баща на валутния борд.

Ето какво каза Костов пред Клуб Z:

"Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха".