Германците масово свързват убийствата на 10 души в Ханау с реториката на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Това показва социологическо проучване на института „Кантар“, публикувано в „Билд ам Зонтаг“. Според него 60 на сто от германските граждани обвиняват популистите от „Алтернатива за Германия“ за крайнодясното насилие в страната и конкретно за убийството на 10 души в Ханау миналата седмица, извършено от мъж с крайнодесни виждания. 26% не виждат такава връзка, а 14 на сто не могат да преценят.

Атентатът в Ханау нанася сериозни щети на „Алтернатива за Германия“, установява и друга социологическа агенция. Според проучване на „Форза“ процентът на одобрение на партията сред германците е спаднал от 11 на 9 процента веднага след убийствата.

Сред жертвите на атентата е и 33-годишен българин. Ханау ще проведе поклонение пред жертвите през март, когато всички загинали бъдат погребани или репатрирани в родината им, заяви кметът на Ханау днес.

На провеждащите се карнавали този понеделник участниците ще почетат загиналите с минута мълчание.

Междувременно стана ясно, че бащата на убиеца, който бе арестуван веднага след атентатите, вече не е заподозрян в съучастие и ще бъде третиран само като свидетел. Мъжът е настанен в психиатрия с тежък шок. Синът му уби майка си и се самоуби, след като застреля 9 души с чуждестранен произход в две кафенета в Ханау.

.