Германските социалдемократи спечелиха парламентарните избори в Хамбург, които се проведоха вчера. Те получиха 39% от гласовете, което е спад с 6% в сравнение с предните избори.Големият победител на този вот обаче е Зелената партия. Тя се класира втора с 24%, почти удвоявяайки резултата си от миналите избори. Тя отново ще е и най-вероятният коалиционен партньор на социалдемократите в следващото червено-зелено управление на Хамбург, който е и федерална провинция.

Християндемократите остават трети със спаднала електорална подкрепа – те взеха 11,2% от гласовете, което е спад с над 4% от предишните избори и е най-слабият им резултат в Хамбург досега. Лявата партия повиши малко резултата си и се класира четвърта с 9,1%.

„Алтернатива за Германия“, която за пръв път влезе в западногермански парламент тъкмо в Хамбург преди пет години, сега изгуби подкрепа. Мнозинството наблюдатели сочат две причини за товаи те са: политическият хаос, който предизвика тази партия след изборите в Тюрингия, и терористичният акт в Ханау миналата седмица.

Партията до последно ще трепери дали минава 5-процентната бариера, за да влезе и този път. Засега  резултатът е 5,2%. Либералната Свободно-демократическа партия пък най-вероятно ще остане извън парламента, след като се оказа, че грешка в преброяването на гласовете в един от окръзите им е приписал 22% гласове, които всъщност са били за зелените. С корекцията гласувалите за либералите са точно 5% и до края на преброяването вероятно ще спаднат под този нужен за влизането в парламента процент.