"Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от него заради коронавируса.

"Болниците ще изпратят доктори, за да може да се направят всички мерки, които в тази ситуация могат да се вземат. Поддържаме мерки с всички държави, наблюдаваме ситуацията, съобщи премиерът - "За да звучи експертно, в щаба, който сформираме, влизат ген. Венцислав Мутафчийски (началник на ВМА - б.р.), главният секретар на МВР, шефът на "Гранична полиция", държавният инспектор (по заразни болести), министерствата на външните работи и на здравеопазването", добави той

Конкретното решение на властта от днес е на всички гранични пунктове на България започва мерене на температурата на влизащите в страната - като мярка срещу коронавируса. 

Служителите на границите ще бъдат оборудвани с термометри - там, където няма термокамери. Такива вече бяха монтирани на летищата.

На граничните пунктове са разработени мерки за откриване на заразени хора, заяви шефът на ВМА и на кризисния щаб ген.  Мутафчийски.

По думите му по сухопътните граници има мобилни термометри, а утре се организира учение как се третират пристигнали на летище София болни хора.

До края на седмицата се очаквали термокамерите, изисквало се технологично време, защото ставало дума за около 100 гранични пункта.

Изследване за коронавирус - само при появили се симптоми и с решение на лекар

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест“.

Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19.

Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика, стана ясно още от думите на лекаря, цитиран от Министерството на здравеопалзавето. 

По-рано през деня се появиха истории от граждани, че са искали да проверят дали не са носители на коронавируса - защото се връщат от чужбина, но не са успели. Съобщението от МЗ дава яснота и по този въпрос. 

За пореден път проф. Тодор Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването, подчерта още той.

Ген. Мутафчийски от щаба по-късно уточни, че в България има налични 3000 теста за коронавирус. 

Той също повтори, че тестове ще се правят само на потенциални паценти, с развити клинични оплаквания, които са били в  опасен район и съответно се предполага, че може да са заразени. Шефът на ВМА разясни как имало хора, които много настоявали без дори да са напускали България или да имат симптоми, за тях първоначално било решено, че тестът ще е платен.

"По препоръка на премиера няма да бъде платен тестът, но ще се спазват условията за тестуване на пациенти", каза сега Мутафчийски.

Той допълни, че в световен мащаб има повишено търсене на такива тестове и в момента лабораториите, които ги произвеждат не успяват да се справят.. Снабдяването с тях е изключително трудно. Мутафчийски успокои, че в България има запаси, както и че са поръчани още тестове, така че "нито един нуждаещ се да не остане без тест". 

Има ли достатъчно маски

Заради разпространението на коронавируса в аптеките у нас все още липсват медицински маски. Масово се изкупуват и инфрачервените термометри за безконтактно мерене на температурата, съобщи БНР.

"Съвсем минимални доставки имаше от Германия, Турция. Основният производител, който е Китай, в момента произвежда само за себе си и, на практика, е забранен износът. Проблемът не е само в България. Той е световен проблем, включително и в най-големите държави - Съединените щати, в Индия има голям проблем. След като от Западна Европа търсят при нас маски", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Разчитаме на собствените си резерви. За медицинския персонали и застрашените лица сме осигурили маски, имаме и защитни облекла за медицинския персонал", каза днес след заседанието на Съвета за сигуност д-р Мутафчийски.

Отмяната на събирания на много хора 

Сред предприеманите мерки за превенция ще има и отмяна на събирания на много хора на закрито. Ген. Мутафчийски даде за пример, че вече в качеството си на главен лекар на Въоръжените ни сили е отменил традиционния ден на отворените врати във Военноисторическия музей на националния празник Трети март. Може да се наложи тази мярка да бъде взета и за други прояви, каза той като уточни, че основно това ще се отнася за струпвания на много хора на закрито. Като не отговори дали ще се прибегне до отмяна на тържествата за националния празник.

Шефът на ВМА изрази увереност, че "всички хора ще оценят, че това е за тяхно добро, никой не иска да наруши правата на когото и да е. Трябва да се справим с това нещо". 

За какво да следят хората, които се връщат от рискови зони

След което внесе успокоителна нотка като подчерта, че тази епидемия не е толкова страшна като някои от предишните - като ебола например, при които смъртността е стигала 30%. При този коронавирус смъртността е от 2 до 3 процента. По думите му мерките, които се вземали в страната били, защото "светът се опитва да бъде по-подготвен и да предпази хората от най-големите заплахи като инфекциозните болести". 

Важно е хора, които се връщат от рискови места, внимателно да чуят за какво трябва да следят - зачервено гърло, кашлица, температура, да не се самоуспокояват, повтори той. 

"Елате при нас, ще установим за какво заболяване става въпрос. Всички сили и средства са в ход", увери шефът на ВМА, който оглавява и кризисния щаб. 

Над 600 обаждания на горещия телефон за вируса

Над 600 обаждания са получени днес на горещия телефона на здравното министерство за въпроси, свързани с новия коронавирус COVID-19. На телефона отговаря д-р Божидарка Кайрякова. Пред бТВ тя обясни, че основната тема е за смъртните случаи в Италия – какви мерки трябва да се предприемат, ако хората заминават и какво да правят, ако са се завърнали от там.