Нюйоркската фондова борса се срина вчера на фона на бързото разпространение на новия коронавирус, което кара инвеститорите сериозно да се тревожат за последиците от епидемията за глобалната икономика, съобщиха световните агенции.

Промишленият индекс "Дау Джоунс" и по-широкообхватният индекс "Стандард енд Пуърс 500" понесоха най-тежките си загуби от две години. "Дау Джоунс" спадна с 1031 пункта (3,56 процента) до 27 960 пункта. "Стандарт енд Пуърс", който включва 500 най-големи компании на американския пазар, изгуби близо 112 пункта (3,35 процента) и се установи на 3225,89 пункта.

Индексът на високотехнологичните дружества "Насдак" се съкрати с 355,31 пункта (3,71 процента) до 9221,28 пункта.

Белият дом изпрати вчера в Конгреса на САЩ искане за отпускане на средства в размер на 2,5 милиарда долара за борба с новия коронавирус, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Над един милиард долара от това допълнително финансиране ще бъдат предназначени за разработване на ваксина срещу заразата, уточни говорителката на административно-бюджетното управление на Белия дом Рейчъл Семъл.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви вчера, че влиянието на разпространението на новия коронавирус върху икономиката на страната може да бъде много силно, предаде Ройтерс.

"Икономическите последици могат да бъда много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи", заяви Конте пред репортери в Рим.

Италия е най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в Европа с 229 заразени и 7 смъртни случая. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето.

През вчерашния "черен понеделник" за фондовите борси общото състояние на 500-те най-богати хора в света е намаляло с близо 139 милиарда долара заради срива на фондовите борси в САЩ и други страни по света, сочи оценка на агенция Блумбърг.

Това са най-големите загуби за милиардерите, които влизат в този рейтинг на агенцията, откакто от октомври 2016 година тя следи състоянието на състоянията им.

Главният изпълнителен директор на френската група "Луи Вюитон Моет Хенеси" (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно и президентът на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос са изгубили по 4,8 милиарда долара, или най-много от всички други в списъка на богаташите на Блумбърг.

Безос продължава да бъде най-богатият човек в света, а Арно е на трета позиция.

Състоянието на собственика на търговската верига за облекло "Зара" (на испански "Сара" - Zara) Амансио Ортега е намаляло с 4 млрд. долара, а на шефа на компанията "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг - с 3,48 млрд. долара. Богатството на един от основателите на компанията "Гугъл" (Google) Лари Пейдж се е стопило с 2,7 млрд. долара.

Броят на починалите от новия коронавирус в Китай вчера достигна 2663, потвърдените случаи на заразяване са 77 658, съобщи Ройтерс, като се позовава на официални данни на властите.
Вчера са починали още 71 души, докато в неделя жертвите на болестта бяха 150. Потвърдените случаи на заразяване вчера са били 508, със 101 повече от тези в неделя.

В епицентъра на епидемията, провинция Хубей, вчера са регистрирани 499 нови случая на коронавирус срещу 398 в неделя. Починалите там са 68, повечето в град Ухан.

По данни на здравните власти, цитирани от ТАСС, оздравели са над 27,2 хиляди души.

Първи две случая на коронавирус бяха регистрирани в Австрия, съобщи днес говорителка на здравните власти в провинция Тирол, цитирана от Ройтерс.

Заразените са двама италианци, които са жители на провинцията, каза министър-председателят на Тирол Гюнтер Платер пред местни медии. Един от двамата заразени е пристигнал от Ломбардия, съобщи губернаторът пред австрийската агенция АПА, цитирана от ДПА.

Пациентите, които имат лека треска, са изолирани в болница в Инсбрук според властите в Тирол.

Почина четвърти пътник от круизния кораб "Даймънд принсес", поставен под карантина южно от Токио заради новия коронавирус, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на японски медии.

Става дума за мъж на над 80 години, който се заразил с вируса, но не се знае със сигурност дали това е причината за смъртта му, пише в. "Йомиури".

Предишните три жертви на коронавируса сред пътниците на кораба също бяха японци на около 80-годишна възраст.

Близо 700 души от общо 3700 пътници и екипаж бяха диагностицирани с коронавируса и бяха хоспитализирани в Япония.

Всичките 16 души във Виетнам, заразили се с новия коронавирус, са излекувани, съобщи днес министерството на здравеопазването, допълвайки, че нови случаи не са регистрирани от 13 февруари, предаде Ройтерс.

Последният пациент, за който има информация - 50-годишен мъж, заразил се от дъщеря си, която се върнала от китайския град Ухан - се е възстановил и е добре, посочи в изявление министерството. За момента не е известно кога този пациент ще бъде изписан от болницата.

Състоянието на останалите, включително тримесечно бебе, се подобрява, допълни министерството.

Първите случаи, за които Виетнам съобщи на 23 януари, бяха двама китайски граждани.

БТА