Демократите в Конгреса искат администрацията на президента Доналд Тръмп да наложи нови санкции на Русия, след като разузнаването докладва, че тя пак се меси в кампанията за тазгодишните избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър и колегите му Боб Менендес и Шеръд Браун са писали за целта до държавния секретар Майк Помпео и до министъра на финансите Стивън Мнучин, съобщи агенцията.

Източник от Конгреса е казал миналия петък пред Ройтерс, че представители на разузнаването са уведомили законодателите, че Русия е започнала дезинформационни и пропагандни кампании в помощ и на претендента за кандидат-президентската номинация на демократите Бърни Сандърс и на подкрепяния от републиканците Тръм, който ще де бори за преизбиране през ноември. Кремъл отрича намесата.

Сандърс засега води в класирането в процеса на първични избори сред демократите, който трябва да завърши с излъчването на техния кандидат през юли. Наблюдателите виждат и Тръмп, и Сандърс като крайности съответно вдясно и вляво.

Днес Ройтерс съобщава, че индекс на Стандард енд Пуърс за здравните стоки и застраховки се е сринал със 7 на сто, след като планът на Сандърс за реформа на здравноосигурителната система е срещнал широка подкрепа в кампанията му в Невада. Левият кандидат смята да премахне частните здравни застраховки и да ги замени с държавна застрахователна система, която да обхване всички американци и би струвала 3000 милиарда долара за 10 години.

През 2017 г. Конгресът прием закон, известен със съкращението CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act - Акт за противопоставяне на враговете на Америка със санкции). Това стана в резултат на разузнавателните доклади за руска намеса в президентските избори през 2016 г. в полза на Тръмп и във вреда на неговата демократическа опонентка Хилъри Клинтън. Тръмп отрича да е ползвал руска помощ, за да я победи.

Миналата седмица той смени шефа на разузнаването Джоузеф Макгуайър със своя лоялист Ричард Гренел, досега американски посланик в Германия. Според медии в САЩ последните сведения на разузнаването за продължаваща руска намеса в американския изборен процес са ядосали президента.

И Макгуайър, и Гренел са временно изпълняващи длъжността. Тръмп предпочита този вид назначения, защото при тях номинираните не се нуждят от одобрението на Конгреса.