"Явно гледаме много филми за Рамбо в Пловдив..."

"Браво на "Икономическа полиция", браво, че там имаше въоръжени мъже. Предполагам, че тази жена с химикалката е могла да застреля някого или е била терорист. Решили са, извели са я..."

С реплики в този дух пред БНТ министърът на околната среда Емил Димитров - Резизоро даде да се разбере как му е изглеждата специализираната акция на полиция и прокуратура от вчера, която приключи с ареста на шефката на Басейновата дирекция Цветелина Кънева. Тя бе изведена от офиса на институцията в центъра на Пловдив, чийто вход бе барикадиран от тежковъоръжени полицаи с дългоцевно оръжие, бронежилетки, маски (от Окръжна прокуратура -Пловдив обещаха днес да дадат брифинг за какво точно става въпрос, б.р.).

Ревизоро припомни, че въпросната дама е директор от две години, докато сондажите в заводи, по които се разследва и заради които вероятно се случват замърсявания на води, са от 2003 г. А полицията не е заловила този, който не е закрил водни сондажи, не е заловила и този, който е направил незаконното сметище и е издавал фактура да загробва материали. "Страда този, който е на Басейнова дирекция", заключи той, а от думите му се разбра, че заради акциите и начина, по който се провеждат, практически няма кадри, които да работят. Хората ги е страх да слагат подписите си.

Ревизоро разказа, че със същия успех и шефът на РЗИ беше освободен, "защото имаше сметища незаконни в реката, имаше други проблеми с опазване на околната среда". За да има кой да работи, министърът помолил специалист от София да напусне поста си - зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, и да отиде в Пловдив. Сега обаче очаквал и този човек, който от две седмици е директор в местната екоинспекция, да се окаже отговорен, въпреки че проблемът с отпадъците е от години.

"Искам да кажа, че още днес този човек го отзоваваме да си идва в София - няма нужда нещо да е траело 20 години и накрая да отиде някой, да състави актовете, да предприеме действия и той да се окаже виновен за това. Прибирам си го директора в София, връщам си го на местото, на което е бил преди това", обясни министърът. 

А попитан кого ще назначи на мястото, отвърна: 

"Ще намерим някой глупак, като мен, да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи..."

"Не ми е приятно за оставам без кадри", каза още министърът, давайки примери с проблеми и в други области. Разказа как и той самият си е събрал багажа от кабинета в министерството (който обитава от едва 40 дни - б.р.) и единственото, което има на бюрото си като лична вещ, са едни капки за очи. И е готов да си тръгне веднага от поста, дори предупредил, че няма да притеснява и работещите в министерството, появявайки се. 

Ревизоро разкри, че тази сутрин трябва да се провежда и коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", където можело да бъде поискана смяната му, но не даде повече подробности. 

За критиките си към начините, по които се правят арести и се стресира системата, той заяви, че не се меси в работата на прокуратурата и не нейна е вината, а на "наслагвания, трупани с години". Министърът очаква акциите да имат ефект и предприятията да се замислят, преди да правят незаконни сондажи за вода, а вместо това да подадат документи и да ги узаконят. 

Ревизоро, който по-късно днес ще представи в Народното събрание план и мерки за справяне с проблема с отпадъците в държавата, обяви, че в София трябва да има завод за изгаряне на боклук, за да не се прави "национално турне на отпадъците из България". Той посочи, че 25% от отпадъците в страната е предвидено да се преработят и да станат годни за горене. До 65 на сто би трябвало да се рециклират и едва 10% да се депонират. В момента обаче 90% от боклука се депонира, което препълва твърде бързо сметищата. По думите му в момента боклук се гори на 4 места в страната по правилата - в три циментови завода и в Сливен (вероятно става дума за ТЕЦ-а там).