Аферата от Барселона, в която беше забъркан премиерът Бойко Борисов, изравнява в политически план резултата от надпреварата му с президента Румен Радев. Доскоро президентът и съпругата му бяха подложени на атака, а сега Борисов е в тази ситуация. Такава теза разви политологът Първан Симеонов. 

„Може и никакви последствия да не дойдат за Борисов, въпросът е дали ще успее да го отиграе добре. Но в този случай винаги остава една опашка, едно обществено предъвкане: „абе, има нещо там“. От това Борисов трудно ще се отърве“, коментира пред БНР Симеонов. 

Според Симеонов вече не може да се говори, че премиерът е обект на атаката:

„Наистина скандалът с „барселонската афера“ прилича на едни материали, които видимо са писани в България и после по някаква логика, не ми се мисли каква, се появяват в някакво западно издание, откъдето предизвикват много сериозен отглас. Защото обикновено в България, ако излезе такава информация, не следва нещо драматично, а ако излезе в чужбина, следва.

Щеше да е много лесно да го определим като атака, ако не беше потвърждението от страна на испанските власти и ако не беше самосезирането на българската прокуратура", обясни политологът. 

Според него трябва да се види докъде ще стигнат тези проверки. "По всеки един сигнал обикновено компетентните органи проверяват“, допълни той. 

„Отделно от това съдя и по реакциите на близките до Борисов кръгове. Този път те реагираха много масирано, малко трогателно се опитаха да обяснят това като някаква руска атака, а пък изданието било сепаратистко.

Всеки, който познава малко Каталуния, знае, че там всички големи медии кажи-речи са настроени на вълната на независимостта. Т.е., да обясняваме това през борбата за каталунска независимост, пък оттам някакви далечни връзки с Путин, това е малко смешно. Нека да изчакаме проверките“, повтори той.