Повдигнато е обвинение за безстопанственост на директорката на пловдивската Басейнова дирекция Цветелина Кънева, стана ясно на брифинг на прокуратурата. Вчера жената бе задържана с тежковъоръжени спецчасти в дирекцията.

Причината е незаконен сондаж в пловдивския захарен завод, стана ясно на брифинга днес. Басейнова дирекция е трябвало да го премахне, но не го е направила въпреки заповед на МОСВ от тази година. Цялата производствена дейност е ползвала вода безплатно от този сондаж (иначе проблемът продължгава от години, нищо че Кънева е шеф от 2018 г., б.р.). Било е необходимо незабавно да се пристъпи към ликвидиране на незаконния сондаж. А Кънева трябвало да подпише заповед.

"Не само че не е премахнат, а повече от година Захарният комбинат продължава да добива по 200 литра в секунда вода", описа Попов ситуацията.

Поради липса на какъвто и да е водомер прокуратурата си изчислява щетата на около 60 000 лв. за една година.

Цветелина Кънева е задържана за 72 часа, а има и сигнали за други незаконни сондажи.

Ръководителят на Окръжна прокуратура Румен Попов обясни вчерашната атрактивна спецоперация срещу шефката с това, че не са им предоставяли дълго време изисканите документи.

"Не може обаче да се очаква повече от 15 дни отговор на официално запитване от директора на Басейнова дирекция за получаването на документи (това е във връзка с вчерашното приключване на досъдебното поризводство в тази му активната част).

От човешка гледна точка казвам...

На въпрос - какво е наложило зрелищния арест, той каза:

"Не знам какво е наложило зрелищния арест! Но зная, че не може да се очаква 15 или 20 дни някой да ни отговори, при положение че всяко юридическо и физическо лице е длъжно да отговори на полицията и прокуратурата в рамките на досъдебното производство.

Изискахме всички документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземване", каза обвинител № 1 на Пловдивско. Те имали освен това данни, че вече "се знае какво ще последва от тяхна страна".

А пък полицията и прокуратурата "не желаели да бъдат съучастници в безстопанственост".

За да бъде захарният комбинат задължен, трябва да има предписание - или да ликвидира незаконния си водоизточник, или да започне процедура по легализиране - нищо подобно не се е случило. "Нито се получава предписание и този сондаж продължава да работи", каза Попов.

При тази квалификация Цветелина Кънева я грозят до 6 г затвор и 5000 лв. глоба

На брифинга става ясно още, че ще бъде проверяван и добив на инертни материали от река Марица.