Разследване на съюза на оперните изпълнители в САЩ установи, че повече от двадесет души твърдят да са били сексуално насилени или да са станали свидетели на неподходящо поведение от страна на Пласидо Доминго, докато той е бил на ръководни постове в националната опера във Вашингтон и в операта на Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разследването е проведено от адвокати, наети от Американската гилдия на музикалните артисти. То установи, че показанията на 27 души очертават ясно поведение на сексуални нарушения и злоупотреба с власт от страна на Доминго в продължение на поне две десетилетия. Източниците са пожелали анонимност с аргумента, че нямат разрешение да огласяват резултатите от разследването.

В отговор на запитване от Асошиейтед прес за коментар оперната звезда Доминго разпространи изявление.

"През последните няколко месеца обмислям обвиненията от различни колеги срещу мен. Уважавам факта, че тези жени най-сетне са се почувствали достатъчно добре, за да говорят публично, и искам да знаят, че наистина съжалявам за това, че съм ги наранил. Поемам пълна отговорност за действията си и си вземам поука", се казва в изявлението.

Разследването на съюза е една от двете независими анкети, започнали след обвиненията на множество жени срещу Доминго за сексуално посегателство и злоупотреба с власт. Второто разследване се води от операта в Лос Анджелис, чийто директор бе Доминго от 2003 г. до октомври миналата година, когато подаде оставка. То още не е приключило.

В разследването на съюза адвокатите разговаряли с петдесет и пет души от септември до края на декември миналата година. Освен двадесет и седемте жени, които споделят, че са пострадали или са станали свидетели на неподходящо сексуално поведение от страна на Доминго, 12 други анкетирани са казали, че знаели за репутацията на оперната звезда.

Обвиненията за неподходящо поведение включват непозволен физически контакт от целувки по устните до опипване, среднощни позвънявания по телефона от страна на Доминго, който канел жени да го посетят в жилището му и толкова настойчиви покани да го придружават на светски събития, че дамите се чувствали преследвани.

Две от жените споделили пред юристите, че са имали сексуални отношения с Доминго. Те пояснили, че се чувствали принудени да го сторят заради ръководния му пост и възможността да навредят на кариерата си, казват запознати с разследването.

"Сега разбирам, че някои дами може да са се страхували да изразят честно мнението си заради опасения, че кариерите им ще бъдат засегнати, ако го сторят. Никога не съм имал такива намерения и никой не бива да бъде каран да се чувства по такъв начин", се казва още в изявлението на Доминго, който е на 79 г.

Изпълнителният директор на съюза на оперните изпълнители Ленард Егърт изпрати до Асошиейтед прес позиция, в която се казва:

"Съюзът поздравява смелите хора в нашата индустрия и ги насърчава да продължават да говорят открито срещу нарушенията. Призоваваме ръководителите и се ангажираме да работим съвместно с тях да установят причините, позволили появата и съществуването на такъв тип поведение в операта, танцовото и хоровото изкуство."

Асошиейтед прес съобщи през миналата година, че над двадесет жени обвиняват Доминго в неподходящо поведение през последните две десетилетия и твърдят, че това е публична тайна в техните среди. Много оперни театри в САЩ отмениха изяви с испанската оперна звезда, самият той се оттегли от други заради натиска. Изявите му в Европа обаче не са засегнати, неотдавна и операта в Тел Авив потвърди провеждането на оперния му конкурс през тази година.