Леко се вдига напрежението около коронавируса. Ще се опитам малко да съм полезен:

1. Коронавируси е имало и в миналото. Други щамове, други лекарства. Имало е и много други вируси. Проблем е, но не е катастрофа. При добра организация и спазване на процедурите можем да преминем през тази криза сравнително леко.

2. Всички е добре да се подготвим, че може да има леки промени в ежедневието ни. Трябва да го приемем нормално. Все едно супер студ е дошъл. Неприятно, но ще си отиде. По-малко мрънкане, повече дисциплина и всичко ще е ок.

3. Тук действията на институциите са изумително важни. За да вдъхнат спокойствие. И да са адекватни на ситуацията.

4. Не, няма смисъл хората да се изследват за коронавирус, ако нямат симптоми. Даже да имат вируса, ако той не е активен, тестът ще е отрицателен. И това може да ги заблуди, че нямат. И да станат подвижна биологична бомба.

5. И да, ако просто искат да се изследват, защото така искат, това ще струва пари. Няма смисъл.

6. Има смисъл хората да си следят състоянието и да търсят симптоми. Ако имат температура и затруднения в дишането, веднага да се свържат с личния си лекар и да разкажат за какво става дума.

7. Ако нямат личен лекар, или той е в друг град, Министерството на здравеопазването (МЗ) е отворило Гореща линия: 02 807 87 57. Само в работно време е. През останалата част на денонощието – 112.

8. Правителството правилно направи Кризисен щаб (КЩ). На косъм от закъснението, но все пак навреме.

9. МЗ закъсня с информация какво представлява вируса и какво трябва да се прави. Затова се появи съмнение, че няма готовност. Надявам се, че са готови.

10. Основна липса в КЩ – не виждам специалист по стратегически комуникации. Не човек за връзка с журналистите, макар и това да е изключително важно, а Стратегически комуникации.

11. 1/3 от работата на един Кризисен щаб е комуникация. Заедно с процедурите за превенция и реакция.

12. Правилната комуникация предотвратява паниката, намалява истерията, подобрява вътрешната координация, повишава спокойствието и комуникацията.

13. Учебни тренировки (training drills) се правят преди възникване на криза. Ако до сега институциите не са натренирани, сега ще е малко късно.

14. Да се надяваме, че днешната тренировка по-скоро е демонстрация, че институциите са на поста си, имат готовност, имат необходимия инструментариум и подготовка, и ако нещо се случи, ще могат да реагират адекватно.

15. Надявам се, че инструкции с правилна и полезна информация вече са изпратени към всички възможни точки, до които ще се допитват хората – лекари, болници, институции, изнесени бюра, клонове на общински и държавни служби, всеки, който се възприема от околните като източник на новини.

16. Силно препоръчвам членовете на щаба, които ще имат публични изяви, да намалят арогантността в изказа си. Хората са притеснени и нямат нужда от лошо отношение.

[[nid:94788]]

17. Лекарите, както и военните, а и много други съсловия, трябва да разберат, че е крайно време да променят начина на комуникация. Масовата публика не знае, а и не е нейна работа да знае, медицински детайли. Работа на лекарите е да комуникират културно и внимателно, за да успокояват хората.

18. Абсолютно погрешно е изказването на членове на КЩ: „Ама то си го има на сайта на МЗ, защо не сте го видели там.“ В кризисна ситуация сме, хората не са длъжни да знаят къде да гледат, даже да знаят кой е сайтът на МЗ. А и немалък процент от масовата публика използва интернет изключително рядко. И то предимно възрастни хора, които са едни от най-уязвимите към този вирус.

19. Работа на хората от КЩ е да положат усилия и да използват всички възможни комуникационни канали, за да стигнат до всички. Абсолютно до всички. Затова си трябва човек за стратегически комуникации.

20. Трябва да има пресцентър. Поне една зала, заличка, стая, място, където непрекъснато има поне един представител на КЩ и може да даде информация. Да, може да няма нова информация, но самото присъствие е успокояващо. Или в МЗ, или в МС, ако няма къде, даже ще предоставим зала в нашия офис. Трябва да има център. Работата на журналистите в момента е изключително важна и те трябва да могат да получават информация по всяко време.

21. И последно. Не трябва да се лъже. То и по принцип не е добре да се лъже, но в кризисна ситуация е изключително важно. И най-малката лъжа може да наруши крехкото доверие и да срине нормалността.

Както често казваме с Christov и Kiryakov в нашите лекции, липсата на комуникация ражда чудовища. Особено по време на криза.

Да не забравя да кажа. Важно е. Кризите смъкват маските. Днес никой не казва: "Да целуваме икона срещу коронавируса", "Да пием хомеопатки срещу коронавируса", "Да подредим таро-картите и числата на съзвездията срещу коронавируса". Всички търсят лекари. Даже и плоскоземците. Всички се уповават на науката, че ще намери лекарство. И правилно. Лекари, медицински лица, благодаря ви, че се грижите за човечеството!

Текстът е от профила на Любомир Аламанов във фейсбук.