"Нещата с епидемията от новия коронавирус не отиват на добре", "новият коронавирус ще дойде при нас". Това написа в своята страница във фейсбук епидемиологът д-р Петър Марков, който преподава и в Оксфордския университет. 

Той посочва, че целта на посланието му е да предизвиква загриженост за ситуацията и да информира хората какво да очакват, като подчертае високия риск.

"Изхожадайки от вече очертаващите се по-ясно фундаментални свойства на вируса и епидемията дотук, за мен ставаше ясно видимо, че това, което следва, няма да е намаляване, а по-нататъшно увеличаване на случаите. Естествено не можех да знам какво ще се случи днес.

[[nid:94788]]

Понеже бия тревога, доста внимавах да не звуча твърде негативно и си подбирах думите, за да не плаша хората. Илюстрирах тезата си с 6 нови потвърдени случая в Северна Италия - това беше само вчера. Е, днес потвърдените случаи в Италия са вече 152, словом: сто петдесет и два (почти всички в Ломбардия и Венето на север).

Ето така стоят нещата - единия ден са 3 случая, следващия - 6 и на третия - 150. Сега в Ломбардия има няколко затворени града под карантина, не работят училищата и обществените институции, а според долната публикация, днес Австрия е върнала пътнически влак от Италия. До вчера това се случваше някъде далеч, в друг континент.

Днес е в съседния град и половината самолет от Летище София са хора с маски, които гледат нервно. Така новият коронавирус ще дойде при нас. Не знаем точно кога, но няма съмнение, че ще се случи.", коментира Марков.