Ожесточени сблъсъци избухнаха рано днес между жителите и полицията на гръцките източноегейски острови Лесбос и Хиос, където правителството възнамерява да построи затворени центрове за бежанци и мигранти въпреки съпротивата от населението, съобщи атинският всекидневник "Катимерини".

Полицията използва палки, шокови гранати и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Двата острова са на няколко мили от турския малоазийски бряг и са главна цел на идващите от него нелегални мигранти. 

Пристанището на Митилини (другото име на Лесбос) се превърна в бойно поле за около два часа през изминалата нощ. Протестиращи бяха отблъснати от пристигналите 10 взвода от специалните полицейски сили за борба с безредиците (MAT) , които акостираха с кораб и се присъединиха към полицията на острова.

Те също използваха химически гранатомети и шокови гранати срещу стотици граждани, които се бяха събрали там, за да им попречат да дебаркират.

 

Полицейските подразделения са придружавали строителни материали и оборудване за новите контролирани центрове за задържане, в чието изграждане е трябвало да участват.

Освен пристанището демонстрантите са блокирали и местата, определени за строителството на центровете и са провели протестно шествие.

Сблъсъците на Хиос също са попречили с часове на разтоварената армейска техника за строителството да започне да работи. Най-накрая това е станало.

Безредиците на този остров са започнали около 2 часа сутринта на пристанището Места, когато мощни полицейски сили са слезли от кораб, за да се отправят към мястото на строежите.

И тук полицията е употребила съзотворен газ. Сред пострадалите са кметът на Хиос Стаматис Кармантис и свещеник, които са били откарани в болница за първа помощ.

По пътя към строителните площадки силите на реда са се натъкнали на барикади издигнати от местни жители.