Български гражданин лежи в арменски арест от август миналата година, а Министерството на външните работи не прави никакви постъпки за разрешаване на неговия случай, който може да приключи в затвор в Киргизстан.

Такова обвинение отправиха близките на Стоил Боянов, които втори ден протестират пред сградата на МВнР в София - майка му Мария и синът му Алекс, придружени от тяхната приятелка режисьорката и актриса Боряна Пунчева, които се свързаха с редакцията на Клуб Z. 

Според разказа им Стоил е бил задържан през миналото лято в Армения по искане на Киргизстан по обвинение, че през 2016 г. незаконно е напуснал страната. Според тях това е станало през официално ГКПП със самолет. Сега обаче Киргизстан искал да го съди на своя територия.

Към момента е имало пет заседания по екстрадиционното му дело, което все се отлагало заради липса на преводач. Следващото е насрочено за 28 февруари, разказва майка му Мария. 

По думите й още миналия септември е имала среща с представител на българското външно министерство, който я уверил, че по случая се работи и всичко ще бъде наред. От тогава до сега обаче по случая няма никакво развитие въпреки всички писма, адресирани до Министерския съвет, президентството, МВнР отново, до новия екип на омбудсмана... А от дипломатическата мисия в Армения помагат само с това да носят на сина й храна веднъж в месеца. За последно й се похвалили, че му занесли... баница за Нова година. 

"Само на арменския поп не съм писала още", казва Мария и допълва, че "кръгът" се затваря при българските институции, като  топката се прехвърляла между външното, правосъдното и вътрешното министерство.

Това, за което семейството настоява, е да се направят постъпки Стоил да бъде трансфериран в България и да бъде съден тук, като се страхува, че ако попадне в Киргизстан, не е ясно какво може да се случи с него.

Мария се притеснява и за здравословното състояние на сина си, който се оказал сега и със счупена ръка. Рядко успявал да се обади у дома, използвайки телефонна карта на някой близък или колега, и то предимно колкото да се чуе със сина си.

Стоил работел във фирма, която доставя оборудване за игрални зали, и по думите на майка му често пътува в командировка в страни от бившия соцблок. Пътувал е и до Киргизстан безпроблемно.

България няма функциониращо посолство в Бишкек, а контактите с властите на Киргизстан се осъществяват чрез посолството ни в Казахстан.

На сайта на Министерството на външните работи пък има обаче уведомление, че от 4 ноември 2016 г. са в сила промени в Закона за външната миграция на Киргизстан, касаещи въвеждане на нови правила при осъществяване на пътувания в страната.

"Съгласно законовите изменения всеки чуждестранен гражданин, който пристига в Киргизстан, е длъжен да се регистрира пред компетентните държавни органи в срок до 5 работни дни след влизането в страната. Регистрацията е задължителна за всички чужденци, планиращи пътувания в Киргизстан за срок от над 5 пет работни дни", се посочва в съобщението. Което може и да е основанието за искането за задържане.

Външно: Захариева лично е поставяла въпроса

Клуб Z изпрати въпроси до МВнР - за какво точно е задържан Стоил Боянов, какви са правните възможности за връщането му у дома и какво прави дипломатическата ни служба за разрешаване на казуса. А междувременно семейството е било прието днес в МВнР, където отново му е обещано съдействие.

От отговорите на МВнР става ясно, че министерството работи и потвърждава случая със задържания на 18 август 2019 г. български гражданин.
Задържането е извършено по искане на властите на Киргизстан на основание на Минската конвенция за правна помощ по граждански семейни и наказателни дела на държавите-членки на Общността на независимите държави (ОНД) по повод обвинение за незаконно пресичане на киргизката граница през май 2017 г., заявяват още от МВнР. Информацията за неговото задържане е официално предоставена на българското посолство в Ереван на 26 август 2019 г. 

"Армения е страна по редица правни конвенции в областта на осигуряването на правна помощ и правни отношения по граждански, семейни и наказателни дела, които касаят само държавите-членки на ОНД. Съгласно тези документи арменските власти могат да арестуват и екстрадират в държави от ОНД български гражданин, срещу когото има повдигнато обвинение за извършени нарушения, само на базата на включване на това лице в списъка на издирваните лица и без спазване на условието българската държава да е уведомена за съществуването на подобен казус", посочват още от МВнР.

МВнР е ангажирано със случая още от самото му начало, допълват оттам. "Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева лично постави въпроса пред арменския си колега Зограб Мнакацанян по време на посещението си в Ереван на 28 октомври 2019 г.", се казва още в отговорите.

Министерството на външните работи е в контакт с близките на задържания като се ангажира да оказва всякакво необходимо съдействие. Също така МВнР е във връзка с посолството на Армения в София и с посолството на Киргизстан в Киев, акредитирано и за България, откъдето се ангажираха да окажат съдействие по казуса, заявяват още от ведомството в отговор на въпроса какво е направено до момента по казуса.

Допълват още, че "в Ереван посланикът и консулът ни са във връзка със задържания български гражданин още веднага, след като посолството официално е уведомено за задържането му. Посолството ни предприема действия, за да се увери, че е осигурена компетентна правна защита на задържания българин. Мисията ни оказва и хуманитарно съдействие на задържания  (закупуване на стоки от необходимост). Консулът посещава регулярно задържания български гражданин в затвора и следи за спазването на правата му. Към момента консулът ни е посещавал задържания повече от 10 пъти като последното посещение е било на 24 февруари 2020 г."

Българският посланик в Ереван провежда срещи по случая, сред които с  омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правосъдието с цел спазването  на правата на задържания и осигуряване на справедливо правосъдие.

Що се касае до съдебното производство - съгласно разпоредбите на арменското законодателство – преводачът се осигурява от съда. 

Трансфер в България може да бъде направен само, след като приключи окончателно съдебното дело и няма повече възможности за обжалване. Необходимо е и задържаният чрез неговия адвокат сам да поиска трансфер, посочват още от Външно.

От отговора става ясно още, че решението за екстрадиция на българския гражданин е обжалвано. А на 28 февруари е заседанието на Апелативния съд в Армения.  

В случай че отпадне искането на киргизката прокуратура за екстрадиране, би следвало да отпадане и мярката за неговото задържане от арменските власти.

"Надяваме се на положително развитие, МВнР, включително и посолството в Ереван, правят необходимото в рамките на компетентностите за добър край на казуса със задържания български гражданин", се посочва в заключение в отговор на въпроса какви са перспективите за развитие на казуса.