Съветът на ЕС одобри днес започването на преговори за ново партньорство с Великобритания.

Това стана на заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Еврокомисията бе назначена за главен преговарящ от страна на ЕС. Съветът одобри и насоките на бъдещите преговори.

Съюзът желае да изгради амбициозно, задълбочено и балансирано икономическо партньорство с Великобритания. От дадения днес мандат става ясно, че то може да бъде постигнато само чрез твърди ангажименти за гарантирането на равнопоставеност за открита и честна конкуренция предвид географската близост и икономическата независимост на ЕС и Обединеното кралство.

Желанието на Брюксел е да договори споразумение за свободна търговия с Лондон, което да осигури нулеви мита и квоти в търговията със стоки. Тук трябват гаранции за сътрудничество в митническата и регулационната сфери. Споразумението трябва да включва ефективно управление и надзор, уреждане на споровете и на прилагането му.

Важен момент в бъдещото партньорство остава рибарството. В мандата изрично е посочено, че бъдещото партньорство трябва да потвърждава взаимния достъп до териториалните води, както и стабилни квотни дялове.

Мандатът съдържа и клаузи за бъдещо сътрудничество в сфери като дигиталната търговия, интелектуалната собственост, обществените поръчки, мобилността, транспорта и енергетиката.

Съюзът ще се стреми и към всеобхватно партньорство с Великобритания в областта на сигурността. Става дума за сътрудничество по криминални въпроси в сферата на правосъдието и правоприлагането, а също така и на външната политика, сигурността и отбраната.

Бъдещото партньорство трябва да бъде в цялостна рамка на управление и да покрива всички сфери на сътрудничеството.

ЕС е готов да започне преговори с Лондон още в понеделник, увери Мишел Барние – главен преговарящ от името на Съюза за Брекзит и настоящ председател на Работната група за отношенията с Великобритания (РГОВ).

За пореден път той предупреди, че ако двете страни не се договорят за равнопоставена търговия, договор за бъдещите отношения няма да бъде сключен.

„Няма да сключим това споразумение на всяка цена. През месеците, които предстоят, изключително методично и спокойно ще настояваме да постигнем справедливо и уравновесено партньорство, както е набелязано и дори описано в политическата декларация. Това трябва да се пренесе в бъдещото ни икономическо партньорство със солидни гаранции, за да осигури лоялна конкуренция и високи стандарти“, каза французинът.

Новината за скорошните преговори потвърди и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в туитър.

„Мандатът одобрен. Готови сме. Преговорите с Великобритания ще започнат в седмицата на 2 март.

Готови сме да изградим тясно, амбициозно партньорство с Великобритания. Това е добре за хората, добре е за бизнеса. Ново начало“, написа тя.