Американската компания Amazon продължава с отварянето на магазини без касиери, като този път става дума не за малък супермаркет, а за огромна бакалия в Сиатъл, САЩ, съобщи Engadget.

Първият подобен магазин бе отворен през 2018 г. и оттогава насам има общо 26 отворени в четири американски града.

Новата бакалия в Сиатъл обаче ще е с близо 1000 кв. м площ и ще предлага над 5000 артикула.

С помощта на серия от камери, сензори по етажерките и специален софтуер магазинът следи какво хората вземат и автоматично изтегля парите за продукта от сметката им. Няма касиери, каса, плащане, опашки, пликчета... Просто влизаш, вземаш каквото искаш, и си излизаш, а смартфонът ти сигнализира със сметката.

Новият магазин ще се фокусира върху хранителните продукти и за разлика от повечето предишни локации е разположен по-близо до жилищни кооперации, не в бизнес зони.

"Няма реално ограничение. Може да е 5 пъти по-голям или 10 пъти по-голям", твърди вицепрезидентът на Amazon Go Дилип Кумар.

Засега Amazon има амбициозни планове - 3000 магазина в САЩ до 2021 г. Не е ясно кога обаче ще излязат по света. Компанията обсъжда варианта да продаде софтуера си под лиценз на гиганти в областта.

Един от сериозните проблеми например е как да се отчитат точно продуктите, които се продават насипно. В магазините освен това няма студени или топли витрини. Когато се пазарува алкохол, все пак има персонал, който проверява личния документ на клиента.