След като измененията в Закона за хазарта, с които продаването на лотарийни билети стана монопол на държавния тотализатор влязоха в сила, от Демократична България излязоха със своеобразен проект за "контразакон". С него се предвижда т.нар. талончета на щастието да бъдат извадени от магазините и пратени само в специализирани за целта места - по подобие на сегашните тотопунктове, а рекламата им - ограничена.

От ДБ обаче нямат законодателна инициатива, защото са извънпарламентарно представена коалиция. Което не им е попречило да адресират проекта си за изменения до Министерство на финансите. Предложението им е чрез публикувания от ведомството на Владислав Горанов за обществено обсъждане проект на закон за нова агенция по хазарта, да се измени и самият Закон за хазарта.

От ДБ отчитат в свое становище вече известното: че измененията в Закона за хазарта във финалния им вид не изпълняват нито една от заложените цели при внасянето им от съпредседателя на Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валери Симеонов в средата на януари. Публичната заявка бе, че с отнемането на лицензите на частните оператори (най-вече на "Национална лотария" на Васил Божков, в последствие подсъдим) ще се ограничи продажбата на лотобилети, които били бич за общественото здраве. Преди година и половина Симеонов бе и този, който настояваше за органичаване на тв рекламите на игрите на щастието. В проекта му (в първоначалния му вид) бе записано и, че ще има банкови гаранции и гратисен период - за изплащането на дължимото от лотариите. Бе записано също така, че талоните няма да могат да се продават на разстояние до 300 метра от училищата.

Вместо това тотото сега обяви, че предвижда нови 16 игри, като даже изтегля напред такива, предвидени за пускане през 2021 г. Текстът за училищата отпадна. Лицензите бяха отнети веднага, без гратисен период и без гаранции, в следствие от което търговците обявиха, че имат да си взимат около 30 милиона лева от нереализирани, но закупени от тях билети. Хората с печалби пък ще трябва да си ги търсят в съда. Рекламата не само не бе ограничена, но и по време на обсъжданията на проекта в ресорната парламентарна комисия се чуха гласове, че даже трябвало да бъде увеличена - така щели да влязат още пари за държавен спорт (тотализаторът прави отчисления за целта, б.р.).

Ето какво констатира и дясната коалиция в становището си:

"Скорошните изменения на закона, изтъргувани от т.нар. патриоти, всъщност задълбочиха проблемите и превърнаха лотарията в новата финансова пирамида на държавата. Какво "постигнаха" тези изменения?

1. "Спасиха" частните организатори, като не предвидиха ред за изплащане на настоящите печалби, нито за възстановяване на закупените от разпространителите лотарийни билети. В резултат, потърпевши са малкият и среден бизнес, а не допусналите този хаос.

2. Не ограничиха рекламата и разпространението на лотарийни игри, а само прехвърлиха бизнеса.

3. Не потърсиха никаква отчетност от министъра на финансите и министъра на младежта и спорта за парите от хазарт, нито засегнаха необходимостта от преструктуриране на държавната комисия по хазарт, чийто принципал е министърът на финансите. 

4. Чрез репресивно одържавяване на частна инициатива се цели да се подпомогне държавното предприятие "Български спортен тотализатор" като му се създаде монополно положение.

В момента управляващите използват монополизацията, за да прикрият неспособността си да се справят с истинските проблеми и да предложат на гражданите работещи решения, които биха защитили обществото, както и да скрият дългогодишното си сътрудничество с определени олигархични кръгове за подпомагане на техните бизнес модели. 

Настояваме прокуратурата да разследва министър Горанов за хазартните такси, както и Министерство на младежта и спорта, където са потъвали крупни суми от вноски за социално отговорно поведение на организаторите на хазарт! 

Настояваме Министерство на финансите и Народното събрание да започнат да изпълняват задълженията си по Закона за хазарта за превеждане на субсидия за Национален фонд Култура в размер на 10% от събраните държавни такси."

"Ние не искаме да натоварваме бизнеса, но искаме забрана за рекламиране на хазартни игри, ограничаване на разпространението на "игрите на късмета", като такива да могат да се организират само в определени за тази цел помещения. Предложенията ни са насочени към недвусмисленото приравняване на различните видове хазарт. Демократична България предлагаме ограничаване полето на действие на рекламата на хазартни игри, като се цели дейността да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и спиртни напитки", посочват още от ДБ.

"Искаме да изгоним хазарта от хранителните магазини и търговските вериги. Не искаме до хляба да се продават “игри на късмета”, които обещават на българските граждани, че с търкане на картончета ще живеят щастливо и охолно", заявяват още.

Пълния текст на проекта - ТУК.