Президентът Румен Радев ще преговаря с руския държавен глава Владимир Путин да се намали цената на газа, който плаща България на Русия. Радев разкритикува политиката на правителството и попита дали „достатъчно добре си върши работата, защото България изостава“, като посочи поименно и енергийната министърка Теменужка Петкова. Радев е поканен от Путин за отбелязване на Деня на победата на 9 май в Москва.  

„Цената на газа – това е най-важната тема към момента. Това е продължение на моя разговор с президента Путин, с който имах при посещението си в Санкт Петербург в началото на юли миналата година. Явно тук трябва изразена политическа воля. Защото виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От осем държави, които са обект на газовото дело между „Газпром“ и Европейската комисия, само България остана, която не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия. Това е недопустимо. 

И тук министър Петкова трябва да помисли дали достатъчно добре си върши работата и защо България изостава. Това е моята тема на разговор с президента Путин. Надявам се в скоро време да получим така желаното намаление. Защото губим всички – губят българските домакинства, губи българската икономика, губи нашата конкурентноспособност.“, коментира Румен Радев. 

С думите, че „няма никакво отношение“, Румен Радев се разграничи от испанската афера, в която беше въвлечен премиерът Бойко Борисов. Попитан за проверката на прокуратурата по изнесената информация в испански медии за разследване за пране на пари срещу премиера, Радев отрече обвиненията, че кръгове около него са инициатори на публикациите срещу лидера на ГЕРБ. 

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции. Но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга България и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение на действията на прокуратура, полиция, още по-малко на друга държава.", заяви Радев. 

В отговор на въпрос за отложеното присъединяване на България към чакалнята на еврозоната, президентът призова правителството да води „открита политика“

"Ние имаме ясни цели – пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Това означава членство в Еврозоната. Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Тук много важно е да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реално икономическа и социална интеграция. Или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по открита политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. И според мен експертните аргументи, експертният консенсус трябва да предшестват политическите декларации.", коментира Радев.