Китайски съд осъди китайско-шведския книгоиздател Гуей Минхай на десет години затвор за незаконна разузнавателна дейност в чужбина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдът, намиращ се в град Нинбо, провинция Чжъцзян, освен това лиши 55-годишния Гуей от политически права за срок от пет години.

Гуей бе собственик на издателска къща в Хонконг, продаваща книги, забранени в Китай.

Той разпространяваше произведения, съдържащи критики по адрес на китайското политическо ръководство и Китайската комунистическа партия, припомня ТАСС. Гуей изчезна през октомври 2015 г. в Тайланд, където прекарваше отпуската си.

През януари 2016 г. по Китайската централна телевизия бе излъчен видеозапис, в който той заявява, че се е върнал в Китай по собствена воля, за да понесе отговорността си за причинено от него транспортно произшествие, при което е загинала ученичка.

Гуей прекара две години в затвора и през 2017 г. бе пуснат на свобода, но три месеца по-късно отново бе задържан.

Шведската външна министърка Ан Линде поиска днес от китайските власти да освободят Гуей Минхай, който е шведски гражданин, предаде Ройтерс.

"Винаги ясно сме заявявали, че настояваме Гуей Минхай да бъде пуснат на свобода", изтъкна Линде в интервю за Шведското радио.