БСП отново поиска оставката на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов заради това, че правителството е подавало неверни данни за БВП на НСИ. Искането бе отправено от червения депутат Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

Според Гечев "това не е национална статистика, а национална лотария". Той сравни дейността на НСИ с "търкане на талончета или колело на късмета".

"Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, 10-15 медии го публикуваха под заглавието "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството", каза Гечев.

Той цитира част от прессъобщението:

"Във връзка с новото съюзно митническо законодателство от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации - опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец, като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли. За нуждите на статистиката всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция "Митници".

Според Гечев странно е, че "НСИ ни убеждава, че работи само с окончателни данни, а е световно известно, че месечните данни са предварителни". Той определи всичко това като "упражнения по аритметика".

"Сега с неполитическа и приятелска силна прегръдка на правителството нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката, никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Някои се опитват да ми обяснят, че като при виното - колкото по-отлежават данните, толкова по-надеждни стават", каза още Гечев.

Според него правителството ни залива със "захарен памук" за растежа на икономиката и БВП. Защото никой от властта не е обяснил, че се "хвали" с предварителни данни.

"Как така няма производство на горива, а Русия отчита износ на горива към България", попита още Гечев.

Според него правителството обвинява европейските регламенти.

Темата бе повдигната от Гечев в края на миналата седмица.

Тогава той обвини правителството, НСИ и БНБ в надписване на данните за растежа на брутния вътрешен продукт на България. Думите му са шокиращи, защото България подава тези данни към европейските си партньори - Евростат, Европейската комисия, Европейската централна банка, както и Банката за международни разплащания в Базел. На база на растежа на БВП се определя и държавният бюджет. 

В продължение на дни никой от правителството и/или ресорните агенции не даваше никаква информация по темата. Мълчанието беше пълно. Клуб Z зададе въпроси на НСИ още преди два дни, но оттам ни казаха, че работят по случая, но не могат да кажат нищо официално. 

Становище обаче дойде вчера. В един глас Агенция "Митници" и НСИ обявиха, че данни не са манипулирани, а са използвани добросъвестно. Обясняват и причините за несъответствията. 

До момента на точните числа обаче съмненията остават. Най-вече заради това, че отново никой отговорен фактор не обясни навременно и ясно промените. Ако всичко се дължи на малка промяна в регламентите и няма грешка, нито манипулация, проблемът можеше да бъде решен с едно бързо съобщение или моментален отговор на властта. Въпреки това на ведомствата има отне 5 дни да "измислят" отговора и през цялото време твърдяха, че работят по темата.

Александър Иванов (ГЕРБ) обвини БСП, че с неверни данни и внушения атакува влизането на България е еврозоната.

"Вчера Агенция "Митници" и НСИ излязоха с официална декларация и информация, в която казват, че експертите са категорични, че данните не са манипулирани. Днес за пореден път за мен се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в еврозоната. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с това желание и да заявим отговорно, че пътят на България е в еврозоната, когато е готова съответно", каза Иванов.

Според него внушенията, че има манипулации за данните за БВП, не трябва да бъдат толерирани.

"Колегите, които излязоха днес от трибуната на Народното събрание и да обвинят тези институции в лъжа или манипулации на 5 март, когато излезе офицалната статистика, се надявам да излязат и да го направят официално от трибуната на Народното събрание, че те са се опитали да манипулират обществото. Това е колегата, който говори преди мен. Не бива да даваме гласност на фалшивите новини. Народното събрание не може да бъде такъв проводник. Трябва ясно да заявим и да отчетем растежа на българската икономика, на българските доходи, растежа на българския износ. Затова на 5 март, когато излязат окончателните данни, още веднъж ви призовавам да прочетете какво са казали колегите от НСИ и Агенция "Митници", каза още Иванов.

Според него внушенията, че има манипулации за данните за БВП, не трябва да бъдат толерирани.