Бангладеш е била държавата с най-замърсен въздух през 2019 г., сочи доклад на базираната в Швейцария организация IQ AirVisual, която събира данни за качеството на въздуха в глобален мащаб, предаде Ройтерс. В азиатската държава средно през годината са регистрирани 83,3 микрограма фини прахови частици на кубичен метър.

България е на 24-то място. В Европа София заема 18-а позиция сред най-мръсните градове.

На второ място е Пакистан, следван от Монголия, сочи анализът на IQ AirVisual, който е съсредоточен върху нивото на фините прахови частици в големите градски райони. Организацията изчислява концентрацията на PM2,5 – частиците, които са по-малки от 2,5 микрона в диаметър и могат да навлязат дълбоко в белите дробове, като високите нива може да причинят смъртоносни болести, включително рак и сърдечни проблеми.

В топ 10 на страните с най-замърсен въздух са още Афганистан, Индия, Индонезия, Бахрейн, Непал, Узбекистан и Ирак.

Отличниците по чист въздух са: Бахамите, Американските Вирджински острови, Исландия, Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Нова Зеландия, Канада и Австралия.

От включените в изследването 98 държави България е на 24-то място с 24,49 мкг/куб. м. От региона по-мръсен въздухът е бил само в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Делхи е най-мръсната столица в света

Делхи е най-замърсената столица за втора поредна година през 2019 г. В Индия са 21 от най-замърсените 30 града.

През 2019 г. средната концентрация на PM2,5 в Делхи е била 98,6 микрограма на кубичен метър, двойно повече от средното ниво през годината в Пекин – 41,1.

Начело на непристижната класация за градовете с най-мръсен въздух отново е град в Индия - Газиабад в щата Утар Прадеш.

Следват Хотан в Китай и Гуджранвала в Пакистан. Четвърти по мръсен въздух е отново град в Пакистан - Фейсалабад. И петото място е за Делхи.

Според Световната здравна организация средно за 24 часа концентрацията не трябва да надвишава 25 микрограма.

От 1172 изследвани градове в Европа София е на 18-о място по най-мръсен въздух, като на първо място е Лукавац в Босна. 

Сред първите 20 града със замърсен въздух има 12 от Балканския полуостров.