Взети са всички мерки за ограничаване на риска заразата с коронавируса да бъде внесена отвън от хората, които се завръщат в страната. Това е особено важно. В това ни уверяват премиерът, министърът на здраевопазването, здравните власти, членовете на кризисния щаб. И че към това са насочени всички усилия. 

Затова и хората, които идват от зони и страни със случаи на коронавирус, и особено към сегашния момент от Италия (в която има обявени от СЗО 320 случая, със 100 повече от вчера, и в която има вече 10 смъртни случая), дори и без симптоми трябва да се самоизолират. Това трябва да стане за 14 дни, колкото засега се смята, че е максималният инкубационен период за вируса.

В Кодекса за социално осигуряване има предвидена възможност за болничен заради карантина, но правителството демонстрира неохотност по идеята държавата да плаща 14 дни на хората, които идват от рискови райони и трябва да се изолират доброволно. Здравният министър Кирил Ананиев направо заговори за отпуск. Вицепремиерът Томислав Дончев - витиевато за "гъвкавост". Борисов от Гърция изказа недоволство, че се очаква държавата да плаща заради липса на дисциплина при пътуващите. 

"Леко" разминаване

Вчера сутринта шефът на ВМА, който сега оглавява кризисния щаб за противодействие на короновируса, проф. Венцислав Мутафчийски разви по Нова тв тезата за нуждата от карантина.

"Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура", обясни той.

И посъветва сънародниците ни, завърнали се от страни, засегнати от коронавируса, да се свържат с джипито си и да поискат до 14 дни болничен.

След което беше опроверган от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който даде различна трактовка - не може да е болничен лист, трябва да се вземе отпуск.

"Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, на което да му се даде болничен лист. Два са възможните варианти - платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", заяви Ананиев.

Докато трае карантината от 14 дни, работникът ще бъде под наблюдение от личния си лекар. Всички джипита са получили инструкции, допълни министърът, цитиран от БНР.

Депутатите: Кодексът за социално осигуряване е категоричен 

Днес темата се пренесе в парламента, където депутатите опровергаха здравния министър.

"Кодексът за социално осигуряване е категоричен - има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина", каза д-р Хасан Адемов, шеф на социалната комисия в НС.

"Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване, където е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина. Става въпрос обаче за осигурени лица, тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработосбособност по задължително предписание на здравните органи. 14 дена има право да изписва болничен лист личният лекар.

Лицето, което е ангажирано по някакъв начин и има нужда от карантина за неговата изолация в домашна среда, се обажда на личния си лекар. Именно той преценява на базата на информацията, която има за съответното лице, дали да издаде болничен лист или не", обясни Адемов стъпка по стъпка как да се действа.

Неосигурените обаче могат да се възползват от предложението на Ананиев, добави той.

С подобен смисъл беше и изказването на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е запозната с въпроса и като общопрактикуващ лекар.

"Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите", каза тя.

И допълни:

"Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар."

Тя уточни, че е добре джипито да получи потвърждение от граничните власти, за да няма злоупотреби.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова реши да се изкаже по принцип, че соцпартията подкрепя разумните мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Но това не трябвало да става за сметка на хората. Тя нарече указанията да се ползва отпуск "неадекватни и несправедливи". А държавата трябвало да говори с работодателите, НСИ, НЗОК и лекарите и да се намери адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора.

Борисов: Няма да плащаме за липсата на дисциплина

А междувременно и премиерът Бойко Борисов реши да се изкаже по темата. От Гърция, където днес двете правителства заседаваха съвместно. От думите му стана ясно само, че държавата нямало да плаща за това, че някой изпитва притеснения, че може да е заразен. Защото този някой сам не бил дисциплиниран.

"Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен проблемът? Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: "Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака? Държавата – това сме всички ние", заяви. 

От което се разбра, че позицията му е различна от тази на депутатите му, в т. ч. на председателя на собствената му парламентарна група. 

Според вицепремиера Томислав Дончев пък трябвало всички да проявят гъвкавост в тази ситуация.

Защо има проблем, след като въпросът изглежда уреден в КСО?

Къде е проблемът, след като казусът "карантина" е уреден в КСО?

Правителството явно се притеснява, че масови отпуски заради паника също може да крият рискове. Това се разбра вчера от думите на социалната министърка Деница Сачева. 

"Защото нали разбирате, че ако всички масово в паника в момента излязат в отпуск, това също би имало много сериозни икономически отражения, така че би трябвало да действаме много внимателно в това отношение", каза тя.

Казусът се обсъжда на фона на по-голямата тема за резкия ръст на болничните през последните години и по-предишни искания на работодателските организации работодателите да спрат да изплащат първите три дни от болничните, като първия ден въобще бъде неплатен, с дисциплиниращи цели, за да се спрат предполагаемите злоупотреби.

Според Сачева за това дали сега ще се дават болнични за карантина трябвало да има ясен координационен механизъм на всички институции, тъй като не ставало въпрос само за медицински проблем.

"По-скоро ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм от гледна точка на всички тези въпроси, които вие зададохте, защото за момента действително ние обръщаме особено внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти все още са неясни и аз ще поставя този въпрос. Би трябвало да има първо координация на национално, на регионално ниво. Това също ще отговори на въпроса за телефона защо телефонът (горещият телефон за въпроси, свързани с коронавируса - бел. ред.) не отговаря, защото няма как един телефон да отговори на абсолютно всички нужди и не на последно място смятам, че ще трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи", каза тя.

По-рано вчера от КНСБ излязоха с позиция по темата.

В нормативната уредба няма понятие "доброволна" карантина, а изолацията става само с болничен лист и съответното обезщетение, уточниха от синдиката и призоваха компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.