С решаващата помощ на "Обединени патриоти" БСП успя да прокара предложението си за привикване на премиера Бойко Борисов в парламента. Социалистите искат той да бъде изслушан за проблемите, свързани с въвеждането на тол системата.

Предложението на БСП бе гласувано на два пъти. Първоначално то не мина, но при прегласуването бе прието със 105 гласа "за", 76 "против" и 24 "въздържали се".

Разпечатката от гласуването показва, че Борисов е привикан с гласове от всички парламентарни групи, включително един от ГЕРБ - Теодора Георгиева. В подкрепа на предложението са гласували  още 65 от БСП, 20 от ДПС, 11 от ОП, 3 от Воля и 5 независими

Против са само 76 от ГЕРБ, а 13 от ГЕРБ, 1 от ДПС, 6 от ОП, 4 от Воля са гласували "взъдържал се". Тези гласове се прибавят към гласовете "против". Единственият депутат от ДПС, който не е подкрепил предложението на БСП е Елхан Кълков.

Сметките показват, че предложението на БСП е отхвърлено от 100 депутати. Гласовете "за" обаче са 105 - с 5 повече от гласовете "против" и "въздържал се". Ако всички от "Обединени патриоти" бяха гласували "против" или "въздържал се" то предложението на БСП нямаше да бъде прието и при прегласуването.

От известно време малкият коалиционен партньор често изразява публично недоволството си от големия. Миналата седмица патриотите дори за пореден път заплашиха, че ще напуснат управлението, тъй като тяхната кандидатура за Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не бе подкрепена, докато тази на ДПС получи гласовете на ГЕРБ. За разлика от много други подобни случаи обаче този път патриотите изразиха недоволството си не само чрез публични изявления, а и чрез гласуване в парламента, подкрепяйки БСП и ДПС в искането им за изслушване на Борисов.

От Александруполис Борисов заяви, че е резпоредил да се прегласува решението на парламента за КРС и на мястото на кандидата на ГЕРБ да влезе този на патриотите.

"Станала е грешка, тогава бях в Брюксел на Съвета. Не съм разбрал какво са правили. Поел съм ангажимент", заяви Борисов.

Миналата седмица парламентът избра Кристина Андонова – Хитрова за зам.-председател на КРС. Кандидатурата ѝ бе предложена от ГЕРБ. За две места като членове на КРС се състезаваха четирима кандидати, но бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" и Ердинч Хайрула, номиниран от ДПС. Пленарната зала не подкрепи кандидатурата на Деница Златева, предложена от БСП и тази на Пеньо Пенев, предложен от "Обединени патриоти"

Че има сериозно напрежение в управляващата коалиция се видя ясно днес именно в Александруполис, където освен премиера беше и вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Двамата започнаха спор направо пред журналистите и след като темата за КРС беше вече затворена. Репортер попита какво е станало на вчерашното коалиционно заседание, за да излезе вчера Каракачанов пред медиите и да обяви, че "така повече не може". Военният министър беше прекъснат от Борисов, който заяви:

" И аз днес казвам, че така не може. Днеска европейската комисия ти казва, че сме с най-ниски дисбаланси, с най-ниския дълг. Но така е - имаме много високи критерии един към друг в коалицията. "

Борисов беше категоричен, че патриотите се били съюзили срещу него заедно с БСП и ДПС. Каракачанов обаче веднага репликира:

"Нещо като вас с ДПС за КРС"