Няма причина да се очаква промяна на курса на лева към еврото след влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Това стана ясно от думите на Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за икономиката в полза на хората.

„По отношение на подпомагането за еврото това, което наблюдаваме в последно време, е, че има много спекулации за евентуалното въздействие за присъединяването към чакалнята. Имаше подобни спекулации в предишни случаи, в други страни, които се присъединяваха. Имаше много спекулрации по отношение на обменния курс, въпреки че нямаше икономически причини да се очаква друг курс, различен от съществуващия към момента. Защото той функционира успешно. В България това е факт от десетилетия“, изтъкна Домбровскис.

Той говори при представянето на зимния пакет на европейския семестър в Еврокомисията.

Още в самото начало комисарят изтъкна, че в България са коригирани икономическите дисбаланси. И в тази връзка бе попитан как си обяснява факта, че страната ни хем се справя добре с ангажиментите си, хем у нас липсва консенсус и има недоверие в обществото по отношение на присъединяването към механизма ERM II.

Домбровскис посочи, че формално тези два процеса не са свързани. Но за влизането в чакалнята на еврозоната има значение прилагането на предварителните ангажименти, поети от България през юли 2018 г. И част от тях са тези, по които според днешния доклад имаме напредък.

„Има спекулации за евентуално въздействие върху инфлацията, въпреки че ефектът е малък и сдържан. Така е ставало в предишни случаи на присъединяване. Сега е важно да се предоставя важна информация, за да се разсеят тези подозрения и да има последователност“, обобщи еврокомисарят.

Накрая той заяви, че публичната подкрепа за еврото в страните от еврозоната е по-голяма от тази в страните извън нея. Това означава, че хората оценяват тази валута едва когато вече са част от еврозоната.