Американският икономист проф. Стив Ханке действително е дал на президента (1997-2002 г.) Петър Стоянов папка с документи, свързани с приватизацията в България. Това обаче не били сигнали за корупция, а случаи с американски компании, които не успявали да приватизират български предприятия.

Това разказа пред бТВ самият президент Стоянов. 

"Ако професор Ханке има нещо, с което разполага, да влезе в диалог с българските власти", призова той. 

Преди два дни прокуратурата се сезира за думите на Стив Ханке - че е дал на някогашния президент Петър Стоянов куфарче с докумените за корупция по време на правителството на Иван Костов. Ще бъдат разпитани проф. Ханке, както и Стоянов, и Костов.

„Никой не е искал рушвет“, заяви днес Петър Стоянов. И уточни, че в документите на Ханке ставало дума за забавяне и отлагане на процедури по приватизация. 

„Стана ми неприятно", коментира Стоянов. 

И продължи:

„Първо, защото никак не е приятно някой да дойде от Америка да ти казва, че си президент на корумпирана държава. Второ, защото ние в онзи момент имахме крещяща нужда от всякакви инвестиции".

Той разказа, че се е обадил на премиера Иван Костов.

"Бях леко раздразнен. Може би съм бил малко по-възбуден. Казах му: „Виж какво, оправяйте си хората, като дойде чужда инвестиция, вие трябва да ги посрещате от входа, да ги кандърдисвате, да ги стимулирате, да ги окуражавате. Иван беше, разбира се, съгласен с това“.

Стоянов повтори тезата на Иван Костов, че проф. Ханке в подразнен от изказвания, че не той, а Красимир Ангарски (финансист, министър без портфейл, в служебното правителство на Стефан Софиянски) е бащата на българския валутен борд. Според него имало очаквания да злепостави Костов, но нямало да го направи, въпреки че двамата имали отношения през годините назад. 

"С Костов сме имали немалко пререкания, както знаете. Те никога не са били блестящи. Аз и досега смятам, че той не постъпи блестящо, след като изрече една очевидна лъжа - всички досиета и лустрацията са се случили благодарение на Петър Стоянов. Но независимо от отношенията ми с Костов, аз не мога да излъжа и да го поставя в неприятна ситуация. Ние не сме били президент и премиер за собствения си кеф, ние поехме една държава, която бе в руини", припомни той.

А след това повтори:

"Похвално е старанието на прокуратурата да стигне до истината. Независимо от отношенията, които имаме с Иван Костов, аз няма да излъжа и да го злепоставя. Аз не мога да падна на това ниво и да скрия истината", каза Стоянов.  

Той беше категоричен, че по негово време всяка седмица получавал по два-три сигнала за корупция или забавяне на процедури по приватизация. По думите му имало някои, които не били доволни от решенията. И добави иронично - а „друг от съседа си“. Но увери, че всичко, което е имало основание, го е предавал на прокуратурата. 

"Това е истината, тя е много проста и няма нищо сензационно в нея. Ние непрекъснато се вторачваме в нещо, което е екзотично, при положение, че в България има институции, които са подали доклади по тези приватизационни сделки", каза още Петър Стоянов.

Миналата седмица бившият вътрешен министър Богомил Бонев написа в профила си във фейсбук, че бившият премиер Иван Костов е поръчал да напишат компромат шефът на Национална служба сигурност (НСС, тогава Атанас Атанасов, бел. ред.) и шефът на НСБОП.

"Шефът на НСС е едно нищо, което изпълни поръчката. И написа такива небивалици по мой адрес, че Петър Стоянов, достатъчно глупав да извади публично този компромат, загуби изборите", обяви Бонев.

А днес Стоянов му отговори:

"Дa, и cрeд нac имaшe хoрa, кoитo ca кoрупмирaни, мoля дa ни прocтитe. Мнoгo грeшки cъм имaл и cъм ги признaвaл, нo eднa cтoтинкa нe cъм oткрaднaл. Тo бивa, бивa нaхaлcтвo, нo тoчнo Бoгoмил Бoнeв дa мe oбвинявa в кoрупция... Хoрaтa и дo днec виждaт кaк живeя, нямaм къщa c приcлугa".