Тол системата ще тръгне от 1 март, но до 27 март превозвачите няма да бъдат глобявани. Това се разбра на извънредна среща в Министерския съвет, на която присъства лично премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите Владислав Горанов, Петя Аврамова, заместника й Николай Нанков и представители на превозвачите. 

По-рано днес от бранша предупредиха, че тол системата, която трябва да тръгне в неделя, ще доведе до трус в транспортния бизнес. Причината е, че превозните средства не са оборудвани с бордови устройства за отчитане на маршрутите си и таксите, които дължат по новата система.

А това няма как да стане до неделя. Към момента оборудвани са една 10 на сто от превозните средства, заявиха и пред премиера. Доставката на машинките пък няма как да се случи за стотици хиляди превозни средства до 1 март. И добавиха:

"Ние искаме да си плащаме за тол, но някой иска да прави пари на наш гръб", заявиха превозвачите, визирайки условията на фирмите, които предлагат бордови устройства или GPS проследяване и предложените им цени.

От бранша посочиха още, че Националните доставчици за услуги (НДУ) искат допълнителна такса извън 7-те процента, които получават от АПИ, за да ползват превозвачите GPS.

"В рамките на 7% се оправяте или не тръгва тол системата. Толкова. Тези хора отсреща са ми приятели. Изпълнихме всичко и ние, и вие. И сега в рамките на тези 7% трябва да се свърши всичко. Ако не свършите в рамките на тези 7%, няма тол система. Ясен ли съм", обърна се министър-председателят към шефа на тол системата проф. Олег Асенов (приятелите са превозвачите - б.р.)

От срещата се разбра, че ще има период за техническото обезпечаване на превозните средства и разрешаване на проблемите с фирмите, доставящи услуги за тях. На 27 март - ако проблемите не са разрешени - премиерът обеща, че ще се плащат само винетки, както досега. 

Утре в Народното събрание ще има дебат по темата - отново. Премиерът Борисов, който и днес беше недоволен, че темата стига до него, а преди дни обвини АПИ, че му "върти номера" - но заради обхвата на пътищата, за които ще се дължат пари, ще участва в него.