Вероятно и този път ще бъде преодоляно напрежението между малките партньори и ГЕРБ в управляващата коалиция. Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов. Той постави поведението на Обединените патриоти (ОП) в контекста на последните социологически проучвания, които показват, че нито една от партиите в тази коалиция няма категорични шансове за влизане в следващото Народно събрание. Според политолога всеки, партнирал си с ГЕРБ, е имал негативни последствия от това и постепенно се е свил в публичното пространство. Затова Попиванов вижда в реакцията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов пряка връзка с опасенията да не се случи и с тях същото. 

Според политолога Даниел Смилов има формална управляваща коалиция между ГЕРБ и ОП и една по-реална и съдържателна коалиция между ГЕРБ и ДПС, в рамките на която се вземат огромната част от важните политически решения. И това дразни патриотите.

"Каракачанов и патриотите не възприемат действията на прокуратурата като действия на независим орган, а се оплакват за тях на Бойко Борисов. Явно предпоставката е, че има или координация, или действията на прокуратурата откровено са в интерес на ядрото от управляващите около ГЕРБ и ДПС. Нещо, което е подразнило патриотите и затова е този шум в коалицията", каза Смилов. 

Той обаче също смята, че Красимир Каракачанов и ОП ще преглътнат притесненията си и ще останат в коалицията с ГЕРБ. Според Смилов опасенията на патриотите са, че изборите могат да бъдат предсрочни, което не би било в тяхна полза.

"Разследването на барселонския случай би трябвало да е в интерес на самия Бойко Борисов, да му се изчисти името. Ако е невинен, би следвало това да стане ясно с едни категорични и публично оповестени доказателства. При едно добро сътрудничество между българската прокуратура и испанските органи. Това ще бъде един от критериите, по които ще оценяваме дейността на главния прокурор Иван Гешев и равната му дистанцираност от всички", коментира Попиванов.

По думите на Смилов този случай е важен, защото показва сериозен проблем на българската правова държава:

"Една информация, на която в България не ѝ беше обърнато внимание, е породила наказателно производство и някакво разследване в държава от ЕС. Това означава, че прилагаме различен аршин с партньорите ни от Европейския съюз".

Според него трябва да има еднозначен отговор, защото явно става дума за грешка или в българските, или в испанските органи.