Епидемията, предизвикана от новия коронавирус, е плъзнала вече в 40 страни по света. В Китай броят на жертвите на пневмонията, предизвиквана от вируса, от три седмици бележи спад, но в Европа и Азия се заразяват все повече хора, пише френският в. "Монд". САЩ заявиха, че са готови да посрещнат вируса; междувременно Саудитска Арабия временно спря да приема поклонници, а Иран въведе ограничения върху пътуванията из страната, посочва изданието.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) от сряда в цял свят са регистрирани общо над 81 000 заразени и 2761 смъртни случая, включително 2718 в Китай, добавя "Монд".
От болестта са засегнати вече и петте континента, констатира френският "Фигаро". "Иран не може да се справи с разпространението на вируса"; "Шест нови случая и един починал за 48 часа - това затруднява мониторинга във Франция"; "Коронавирусът - предвестие за скорошна икономическа криза?" - четем в заглавия на вестника.

Кризата с коронавируса се превърна в политическа, заявява френският "Нувел обсерватьор". Изданието цитира по-специално критиките срещу бившия министър на солидарността и здравеопазването Аниес Бюзен, която стана кандидат на президентската партия за кметското място в Париж и по израза на френски политолог "напусна кораба в разгара на бурята". Самата Бюзен обвини сегашната кметица, социалистка Ан Идалго, че не е подготвила града за риска от епидемия. С интерес се очаква насроченото за тази сутрин заседание на премиера Едуар Филип с лидерите на парламентарните партии и други видни политици, за да се направи равносметка на ситуацията, отбелязва изданието.

Руското външно министерство препоръча вчера на гражданите да не пътуват до Италия, Иран и Южна Корея, където нараства броят на заразените с COVID-19. Нещата обаче не спряха дотук - вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че спира издаването на руски визи за граждани на Иран и се прекъсват повечето въздушни превози от и до Южна Корея, пише руският "Комерсант".
Защитни мерки разработват всички засегнати от епидемията страни. Независимо от статистическите данни ЕС заяви, че засега успява да възпира разпространението на болестта. А Иран нарече събитията "джихад срещу коронавируса, воден от лекарите и медицинските сестри", се казва в материала.

Вероятността COVID-19 да проникне на руска територия силно нарасна заради избухването на болестта в Италия и други страни. Това потвърди Анна Попова, която оглавява федералната служба за защита на потребителите Роспотребнадзор, пише руският "Известия". По данни на вестника обаче в момента жителите на Русия практически не могат да си направят тест за коронавируса, ако не са развили симптоми на белодробно заболяване. Журналистически експеримент установил, че лекарите от държавното здравеопазване не признават за аргумент контактите на хората с чужденци от рискови региони. А частните клиники и лаборатории изобщо не правели такива анализи.

"Коронавирусът анулира Евро 2020. Идва ред на олимпиадата", пише "Свободная преса" и резюмира: "Пари на вятъра".

За броени дни Италия се нареди на трето място в света по брой на разболелите се след Китай и Южна Корея. Тъкмо в Италия обаче започва през лятото Eвропейското футболно първенство. Мачът за откриването между домакините и турските национали е насрочен за 12 юни - до старта на Евро 2020 остават малко над три месеца. За това време коронавирусът може да покоси стотици, ако не и хиляди хора, изтъква всекидневникът и пита: "Трябва ли да се провеждат състезанията при празни трибуни и зали?"

А Eвропейският шампионат се предвижда да протече в общо 12 града от 11 страни - географията на Евро 2020 се очаква да стане същински паметник на глобализацията. Същевременно, разположена твърде близо до Китай и Южна Корея, Япония не изглежда най-доброто място за тазгодишната олимпиада, отбелязва "Свободная преса".

Доста голяма е заплахата всички спортни турнири да протекат в закрит формат - а дали са толкова необходими без фенове и без съответните печалби? От друга страна, нищо не пречи да се печели от излъчването им в пряк ефир, а, общо взето, Eвропейското и Олимпиийските игри няма къде да бъдат преместени - в наши дни плътният график не предвижда такава възможност, заключава руският вестник.

Вирусната хроника днес

  • В Естония беше потвърден първият случай на заразяване с новия коронавирус, съобщи днес министърът на социалните грижи Танел Кийк, цитиран от ТАСС и Интерфакс. Заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в Естония. 
  • В Дания беше потвърден първияJ случай на коронавирус, съобщи Ройтерс. Мъж, завърнал се от ски курорт в iеверна Италия, дал положителна проба за вируса. Заразеният е поставен под домашна карантина.
  • Италианското правителство отправи призив за международна подкрепа за усилията си да овладее разпространението на заразата от коронавируса в страната, където броят на заразените достигна 477, а на починалите от петък досега - 12, предаде Асошиейтед прес. Заразени хора, пристигнали от Италия, донесоха болестта в няколко страни в Европа и чак в Бразилия, която стана първата латиноамериканска страна със случай на вируса. Правителството на Джузепе Конте призова европейските си съседи за сътрудничество, а не за изолация и дискриминация.
  • Китайските власти съобщиха за 433 нови случая на заразяване с коронавирус на 26 февруари, което е известно повишение спрямо предишния ден, когато случаите са били 406. Според Националната здравна комисия, цитирана от Ройтерс, общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай от началото на епидемията е достигнал 78 497, а на починалите - 2744. През вчерашния ден са починали 29 души, което е най-ниският дневен брой от 28 януари досега. Само в провинция Хубей, която е епицентърът на заразата, вчера са отбелязани 409 нови случая на заразени и 26 починали. Другите трима починали са в Пекин и провинциите Хънан и Хейлунцзян. Броят на новорегистрираните случаи извън Хубей вчера е 24 - с 5 повече от предишния ден, след като той намаляваше пет последователни дни преди това. Оздравелите в цял Китай са почти 30 000. Според обновени данни показателят за смъртността от коронавируса в страната е 3,49 на сто. Рязко расте броят на заразените в Южна Корея. През вчерашния ден те са 334, като 307 от тях са в югоизточния град Тегу, където местна християнска секта е епицентърът на заразата в страната. Така общият им брой достигна 1595. Починалите до момента са 13, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната, цитиран от Ройтерс.
  • Клинични изпитания на ваксина срещу новия коронавирус ще започнат в САЩ след около два месеца, а след 1-1,5 години тя ще бъде напълно готова, каза снощи директорът на американския Национален институт по алергични и заразни болести Антъни Фаучи пред журналисти в Белия дом.
  • Два нови случая на заразени с коронавируса COVID-19 бяха потвърдени вчера от Университетската болница в югозападния германски град Тюбинген, което увеличава до три броя на регистрираните случаи в провинция Баден-Вюртемберг през последните два дни, предаде ДПА.
  • Повече от един милион южнокорейци подписаха петиция с искане за оставка на президента на Южна Корея Мун Дже-ин заради неспособността му да се справи с епидемията на коронавируса в страната, предаде ТАСС.
    Към 13.00 ч. местно време (4.00 ч. по Гринуич) подписите си под качения на сайта на президентската администрация документ са поставили 1 017 000 души. В сряда подписите са били около 500 000.
  • Десет нови случая на коронавирус бяха потвърдени през последните 24 часа в Германия, с което броят на заразените в страната достигна 30, съобщи днес телевизия "Велт", цитирана от ТАСС.
  • Основните индекси на водещите европейски фондови борси продължиха да се понижават в днешната ранна сесия на фона на бързото разпространение на коронавируса, което продължава да е определящо за пазарните нагласи, информира Си Ен Би Си. Парижкият САС 40 изгуби 1,9 на сто и бе на равнище 5576,64 пункта към 10:35 ч. бълг. време. Франкфуртският DAX спадна с 1,85 на сто до 12538,34 пункта. Лондонският FTSE 100 потъна с 2,1 на сто до 6894,45 пункта.
  • Телевизия "Франс 2" постави под карантина популярния водещ на сутрешния блок "Телематен" Лоран Биньола под карантина, след като той се върна от Италия.
  • Японският премиер Шиндзо Абе призова днес от понеделник да бъдат временно затворени училищата в страната, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, предадоха осведомителните агенции.
  • Над 15 000 обаждания още първия ден. Властите в Израел организираха кризисен център с гореща линия, за да събират сигнали за възможно заразяване с новия коронавирус, но страховете от епидемия в страната бързо надминаха очакванията.
  • Саудитска Арабия спира да приема поклонници от чужбина като мярка срещу разпространението на новия коронавирус, предаде Би Би Си. Не е ясно дали извънредната мярка ще засегне хаджа, който е през юли.

БТА