Американският сенатор и бивш кандидат за президент от Републиканската партия Марко Рубио поиска от администрацията на Доналд Тръмп да спре продажбата на Централноевропейската медийна група (СМЕ) на чешкия конгломерат PPF Group, собственост на мултимилиардера Петр Келнер. 

От своя страна СМЕ е собственик на българската телевизия бТВ и всички нейни активи в България. Сделката беше обявена в края на миналата година, а в момента е в процес на извършване. Очакваше се придобиването да приключи до края на това лято и Келнер официално да влезе на българския пазар. Преди това той се опита да купи Нова, но КЗК спря покупката. 

Рубио е председател на американската комисия за Китай. В нея на практика участват представители и на двете камари на парламента на САЩ. Освен това той е председател на комисията по разузнаването. В искането си сенаторът твърди, че има данни, че компанията на Келнер е нещо като "пълномощник на Китай в Чешката република" и добавя, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развитието на 5G мрежите. Именно китайската компания е обект на редица санкции от страна на администрацията на Тръмп. Тя се намира в черния списък на правителството от май миналата година. 

"СМЕ Груп", която е собственост на най-големия американски телекомуникационен конгломерат AT&T, оперира в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки до 97 милиона души, и притежава някои от най-гледаните канали за новини в Централна и Източна Европа.

За момента липсва коментар по темата от гиганта АТ&Т. От PPF обаче казват, че "мениджмънтът винаги е подкрепял принципите на свободата, либералната демокрация и свободния пазар".

"Фактът, че ние, както хиляди други западни компании, също работим в Китай, по никакъв начин не предполага противоречив поглед върху света. Сътрудничим си с всички регулатори и спазваме всички правила."

Рубио обаче твърди, че едно от дъщерните дружества на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, която манипулира чешкото обществено мнение спрямо Китай в благоприятна светлина. Тази афера вече е широко известна. Когато се разпространи, из медиите се твърдеше, че в нея е включено и шпиониране на чешки политици, притискане на медиите, що се отнася до критични материали за Китай. Освен това се твърдеше, че Келнер е създал мозъчен тръст, който наемал предубедени анализатори, които да влияят на обществените дебати за политиките на Пекин.

"Тази сделка подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и тези с Китай", пише Рубио в официалното си писмо до администрацията, цитиран от CNBC. 

Реално искането на Рубио е отправено към Комисията за чуждестранни инвестиции и ако бъде разгледано, може да забави сделката с години, дори напълно да я спре. 

"Ако не го направим, подкопаваме всичките си усилия да спрем политическата намеса в управлението на трети страни от страна на Комунистическата партия на Китай", завършва Рубио.

Сделката - на финала

В края на октомври миналата година стана ясно, че фондът на Келнер се е споразумял с Central European Media Enterprises. Споразумението е при оценка от 2,1 млрд. долара, а окончателното финализиране на сделката се очаква през тази година. Така стана ясно, че Келнер ще придобие телевизионните канали от групата на бТВ, както и телевизии в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. 

Новината тогава бе обявена официално от СМЕ.

Споразумението за продажбата на медийните активи е одобрено единодушно от борда на директорите на СМЕ с препоръката на специалния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американският телеком AT&T, е изразил съгласие да гласува в полза на сделката. 

Придобиването трябва да бъде финализирано в средата на тази година, като подлежи обаче на регулаторно одобрение. Тъй като и купувачът, и продаваният бизнес са в рамките на Европейския съюз и са с обороти от стотици милиони, то одобрението ще се чака от Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК. Това значи, че родната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) няма думата по сделката.

Портфолиото на CME съдържа бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Сред тях са общо 30 телевизионни канала: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring в България, Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold - в Чехия, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau - в Румъния, TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto - в Словакия, POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino - в Словения.

Фондът на Петр Келнер притежава бизнеси на стойност 45 милиарда евро в Европа и Америка.

Чешкият милиардер вече се опита да купи Нова тв, но тогава КЗК му отказа – и то с доста спорни мотиви. След това обаче последва продажбата на медийната група на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Той обаче притежава вече "Теленор", като и тази сделка мина през регулаторните органи на ЕС, а не през българските. 

Кой е Келнер

Петр Келнер започва бизнеса си в началото на 90-те. Той продава офис консумативи и тегли един милион долара заем, с които основава PPF. PPF е абревиатура на První privatizační fond - Първи приватизационен фонд, който участва в масовата приватизация. Келнер го стартира през 1991 г. с партньори, които по-късно напускат или са отстранени от компанията. Бизнесът на Келнер обаче не се базира на изобретение или успешен продукт, а основно на тесни връзки с държавата и публични средства.

В началото на 90-те инвестиционният му фонд купува най-голямата чешка застрахователна компания Česká pojišťovna - буквално Чешка застрахователна компания. По-късно милиардерът започва бизнес с италианската застрахователна група Generali, но през 2013 г. продава дела на партньора си.

PPF създава и инвестиционната банка PPF, и търговската банка Air Bank, както и eBanka (по-късно придобита от Raiffeisenbank). Келнер инвестира също в енергийния сектор и електронната търговия.

Сред най-важните му активи е кредитното дружество Home Credit с филиали в 10 страни, сред които Русия и Китай.

Според руски медии Келнер преговаря с руската държавна банка ВТБ за продажба на дял в Home Credit. Според "Ведомости" самият Келнер е участвал в разговорите, проведени през 2011 г.

Година по-късно Келнер продава своя дял от 38% в руската застрахователна компания "Ингострах" на ВТБ. PPF пък купува акциите през 2007 г. от инвеститора Александър Мамут, известен с бизнес отношенията си с Владимир Потанин.

Интереси в Китай

Милиардерът вече има опит в медийния бизнес. Той участва в купуването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova. Тя е продадена за много пари и с огромна печалба на СМЕ.

Едно от последните му бизнес начинания е телекомуникационният бизнес. През 2012 г. PPF обявява плана си да стане четвъртият чешки мобилен оператор, но се оказва, че целта е по-скоро да принуди някой от чуждестранните играчи да напусне пазара и да продаде активите си на ниска цена. Фондът придобива чешките активи на оператора Telefonica O2.

У нас той придоби „Теленор“ през 2018-а. Споразумението за продажбата на активите на "Теленор" в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2.8 млрд. евро бе сключено през март същата година. То включва изцяло притежаваните от "Теленор" предприятия в България, Унгария, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.

Келнер е близък до чешкия президент Милош Земан и дори се говори, че има пръст в преизбирането му. Предполага се, че фондът му, който има значителни бизнес интереси в Китай, стои зад организирането на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Прага, по време на което PPF подписа сделката за продажба на операциите си в Хонконг.

Сред най-големите скандали, свързвани с името на Келнер, е посещението на Земан в Пекин, когато те се връщат в Прага заедно на борда на частния самолет на Келнер, за да може президентът да пристигне навреме за официалната церемония по случай националния празник на Чехия на 28 октомври, разказва още Ян Клесла. В Чехия е популярна шегата, че всъщност президентът Земан е отишъл с Келнер на официално посещение в Китай, а не обратното.