Китай обяви жълт код  заради изключително гъстия смог в някои региони на страната, предаде ТАСС. Властите препоръчват на населението да остане по домовете си, излизането навън да става само в краен случай и с маска на лицето. Влошаването на качеството на въздуха представлява заплаха за здравето, съобщават от китайската метеорологична служба. 

В Пекин в края на 2013 година беше приет "План за реагиране при извънредни ситуации със сериозно замърсяване на въздуха", който регулира действието на градските услуги и бизнеса в съответствие с четири нива на тревога - код "синьо", "жълто", "оранжево" и "червено". Всяка от степените съответства на определено ниво на замърсяване на околната среда.

Заради изключително мръсния въздух в големите китайски градове дори през деня изглежда тъмно.

При значително влошаване на качеството на взъдуха, в Пекин и други големи градове на страната въвеждат ограничителни мерки за работата на фабрики и използването на автомобили.  Експерти обаче смятат, че държавните мерки за подобряване на ситуацията за момента не са ефективни. Контролът върху големите предприятия не е достатъчно строг и не дава достатъчно добри резултати, пише вестник China Daily.