За пръв път от 4 години най-популярният автоматичен преводач - Google Translate - добавя нови езици към базата си данни.

Те ще са общо 5 - киняруанда, одия, татарски, туркменски и уйгурски, и се говорят от над 75 млн. души по цял свят.

Киняруанда, или просто руанда, е официалният език в... Руанда, и се говори от около 12 млн. души, не само в родината си, но и в Конго и Уганда.

Одия, или ория, както е предишното име на езика, е един от многото езици в Индия, говори се от 36 млн. души и е официалният език на щата Одиша.

Татарски се говори предимно в Татарстан, където е официален език, но и в Русия, Китай, Турция и други страни. Той е вторият най-разпространен език в Руската федерация след руския. Говорят го около 8 млн. души.

Уйгурският е езикът на тюркско малцинство, обитаващо Северозападен Китай, и още Узбекистан, Казахстан и Киргизстан. Ползват го над 15 млн. души. Уйгурите през последните няколко години са подложени на системна репресия в Китай, като близо милион са държани в "образователни лагери", които имат за цел да променят политическите им и религиозни вярвания. Първоначално китайското правителство отричаше съществуването им, после обяви, че целта им е да се борят с тероризма и да образоват уйгурите. Добавянето на езика в Google Translate може да не помогне много на местните, тъй като услугите на Google са ограничени в Китай, но може да позволи на журналисти или международни разследващи да комуникират с тях по-ефективно.

Туркменският се говори от около 6,7 млн. души, предимно в Туркменистан и Афганистан.

С това общият брой езици, поддържани от Google Translate, достига 108. Това е малка част от съществуващите над 7000 езика, но същевременно покрива повечето от най-говорените езици по света. Програмата поддържа и виртуална клавиатура за руандски, татарски и уйгурски.