„Ще следим внимателно дейности като туризма и тяхното влияние върху разпространението на коронавируса", заяви днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Той говори преди началото на съвета „Конкурентоспособност" в Брюксел.

На въпрос дали дискусиите ще бъдат от гледна точка на влиянието на вируса върху конкурентоспособността на единния европейски пазар, Бретон отговори:

„На първо място, мислим за хората. Това наистина е наш приоритет. Смятаме да следим европейските граждани, както и пътниците в Европа, което е и най-неотложно. Разбира се, очевидно това ще повлияе на ниво ЕС. Така че просто трябва внимателно да наблюдаваме какво става в страните членки в определени дейности, като например туризма. Твърде е рано да се каже какво ще бъде цялостното влияние на вируса, но такова определено ще има.“

Вчера еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони заяви, че коронавирусът със сигурност ще засегне европейската икономика. Той не даде подробности, но припомни, че Китай, откъдето тръгна заразата, произвежда 18 на сто от световния БВП.

Също вчера Европарламентът изпрати по електронната поща съобщения до 35 одобрени италиански стажанти, че вместо на 1 март ще започнат обучението си чак през октомври. От отдел „Кадри“ на ЕП уточниха, че става дума за хора, посочили като местоживеене Китай, Сингапур, Южна Корея и италианските области Ломбардия, Пиемонт, Емилия Романя и Венето.

Това предизвика намесата на самия председател на парламента Давид Сасоли, който също е италианец. В туитър той написа по-късно, че всички, поканени на стаж по програмата „Робер Шуман“, са добре дошли, че ще започнат обучението си по план от 1 март и че няма да има никакви допълнителни изисквания за тях.