Властите в САЩ арестуваха четирима предполагаеми членове на неонацистка групировка, обвинени в заговор за сплашване на журналисти и правозащитници, съобщи американското правосъдно министерство, цитирано от ДПА.
Четиримата обвиняеми, които са на възраст между 20 и 24 години, са свързани с войнствената неонацистка групировка Дивизия "Атомвафен" ("атомвафен" означава ядрено оръжие на немски).
Те "заговорничели в криптирана онлайн чат група, за да набелязват журналисти и други лица, които са искали да сплашват", заяви правосъдното министерство на САЩ.

"Групировката се е фокусирала основно върху евреи и цветнокожи журналисти", се казва в съобщението.

Арестуваните са изпращали материали с нацистки символи на членове на "Атомвафен", които след това имали грижата тези материали да стигнат до набелязаните репортери и правозащитници. Материали с такова съдържание са били изпратени по имейла например на телевизионен журналист, отразявал дейността на групировката в Сиатъл, щата Вашингтон, на хора, свързани с "Лигата срещу поругаването" (организация, бореща се с антисемитизма), и на журналист от списание във Финикс, щата Аризона. Арестуваните са от щатите Тексас, Флорида, Аризона и Вашингтон, където са им повдигнати обвиненията.
Единият от обвиняемите стои зад поредица фалшиви телефонни бомбени заплахи с цел струпване на полицаи пред домовете и офисите на набелязаните от групировката мишени, предаде Асошиейтед прес. Обвиняемите са искали да всяват страх и ужас у хора, критични към дейността им, заяви Брайън Моран, федерален прокурор. Той добави, че изкореняването на омразата и заплахите на антисемитска основа и активното преследване на виновните за подобни явления, е водещ приоритет за правосъдното министерство на САЩ.

БТА