Убийството на Борис Немцов трябва да бъде разследвано изцяло и по прозрачен начин, за да бъде гарантирано, че замесените в това престъпление ще бъдат подведени под отговорност.

Това се казва в изявление, разпространено от говорителя на Жозеп Борел – върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност.

Поводът е петата годишнина от убийството на видния руски опозиционер. Немцов бе застрелян на Големия Москворецки мост в Москва, почти до стените на Кремъл, вечерта на 27 февруари 2015 г.

„Борис Немцов работеше без страх въпреки редицата пречки за насърчаването на демократичните ценности и политическия плурализъм в Русия. Той продължаба да бъде вдъхновител за мнозина във време, когато гражданското общество и независимите медии в Русия все повече биват ограничавани, а свободите – потискани чрез рестриктивно законодателство“, се казва в изявлението.

 

Борис Ефимович Немцов бе опозиционер номер 1 срещу руския президент Владимир Путин. През 2017 г. бившият руски военнослужещ Заур Дадаев бе осъден на 20 г. затвор за убийството му. Други четирима души, обявени за негови съучастници – Анзор и Шадид Губашеви, Темирлан Естерханов и Хамзат Бахаев, получиха между 11 и 19 години зад решетките. Според съратниците на Немцов обаче следствието е прикрило истинските поръчители, които продължават да бъдат на свобода.

Клуб Z е последната българска медия, за която Борис Немцов даде интервю. То бе публикувано в броя на списание Клуб Z от ноември 2014 г. - три месеца преди убийството.