Великобритания ще започне подготовка за напускане на ЕС без търговска сделка само след четири месеца, ако Брюксел до този момент не се е съгласил с ключовите изисквания на Обединеното кралство, съобщава днес "Дейли телеграф".

Мандатът на Обединеното кралство за търговски преговори с ЕС, публикуван тази сутрин, дава яснота, че ако „широките очертания“ на споразумението не бъдат договорени до юни, правителството ще насочи вниманието си към излизане от преходния период без такова в края на година.

Това значи, че кабинетът казва на бизнеса, че има шест месеца да се подготви за смущения по границите, възстановени митнически проверки, мита и квоти, а Великобритания да започне да търгува с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация.

Тест за липсата на "добър напредък" в преговорите ще бъдат тези техни области, които британското правителство смята за най-лесни за договаряне, като например финансовите услуги и данните, отбелязва Би Би Си.

Британският подход отговаря на европейския да се подредят последователно преговорите в първата им фаза, така че първо да бъдат уредени въпросите от съществено значение за Обединеното кралство, по които ЕС има едностранни правомощия.

ЕС досега отказва например да преговаря по правото си да определя дали финансовите услуги в Обединенота кралство имат "eквивалентни" стандарти в търговията му с ЕС, или дали британските регулации в облатта на данните са адекватни, що се отнася за потоците от електронна информация, пише Би Би Си.

"Това е визия за връзка, основана на приятелско сътрудничество между суверенни равни, като двете страни зачитат правната автономия на другите и правото да управляват собствените си ресурси, както сметнат за добре. Каквото и да се случи, правителството няма да договаря никакво споразумение, в което Обединеното кралство няма контрол върху собствените си закони и политически живот. Това означава, че няма да се съгласяваме с каквито и да било задължения нашите закони да бъдат приведени в съответствие с европейските или институциите на ЕС, включително Съда, да имат юрисдикция във Великобритания", се казва в мандата за преговорите.

Брюксел готви списък с мерки при провал

Европейската комисия съобщи днес, че подготвя списък с мерки, които да бъдат приложени, ако ЕС и Великобритания не успеят да сключат търговско споразумение до края на годината.

Говорител на ЕК изтъкна, че засега не е възможно да се предвиди как ще завършат преговорите, които започват идната седмица. И допълни, че през юни е предвидена среща за оценка на техния ход.

Вчера европейският главен преговарящ Мишел Барние предупреди Великобритания, че не може да очаква да сключи с ЕС споразумение, подобно на това на Съюза с Канада. Освен това от догодина целият британски внос на единния европейски пазар ще бъде проверяван. Ако не отговаря на европейските изисквания за производство, той ще бъде и обмитяван.