Частните пенсионни фондове в България са натрупали спестявания на хората в размер на 15,6 млрд. лв. Първите 17 000 жени, които догодина излизат в пенсия и трябва да получават пенсии и от частен фонд пък са натрупали по личните си пардити средно по 4242 лв. Това става ясно от публикуваната предварителна статистика на Комисията по финансов надзор. Даните са обобщени към края на 2019 г. 

Числата показват, че само за година средствата във фондовете са се увеличили с почти 1,5 млрд. лв. от задължителните осигуровки. Печалбите пък достигат до 170 млн. лв. на годишна база за всички видове фондове. 

Така - предположението, че в частните фондове са натрупани твърде малко пари, за хората родени след 1959 г. и които догодина излизат в пенсия, се оказват верни. Данните са малко по-добри от очакваните, но положението остава притеснително. Още в средата на миналата година социалното министерство обясни, че има сериозна възможност хората, които ще получават две пенсии - реално да вземат по-малко от тези, които са родени преди 1959 г. и получват само една от НОИ. 

Причината е, че държавата опитва да компенсира пенсионерите, на които не им е дадена възможност да спестяват средства в частен фонд. Поради тази причина се измисли един иструмент, наречен "коефициент на редукция", който на практика реже част от спестената във частен фонд пенсия. Този процент към момента достига до 20 на сто, което според повече експерти е твърде много. Новият социален министър Деница Сачева вече обясни, че ще се опита да промени този коефициент, така че редукцията да бъде около 7%.

Другите фактори за ниските втори пенсии се крият в непълното или липсващо осигиряване на някои хора през години, както и липсата на трудов стаж. 

От данните на КФН става ясно, че амплитудата в натрупаните лични партиди е между 1600 лв. при най-малко спестилите до около 6 000 при други. Разбира се, всичко зависи от конкретния фонд, от човека и от инвестициите, които фонда е правил. 

Данните показват, че най-добре се справят мъжете между 50 и 54 г., които са натрупали малко над 6 000 лв. в своите партиди по професионалните фондове. Вторите пенсии носят средно по 3628 лв. за мъжете и 3293 лв. за жените. Първите жени, които ще получат втора пенсия през 2021 г. са събрали средно по 4242 лв. по партидите си.

Така, от всичко представено, излиза, че от вторият стълб на пенсионната система или частните фондове, хората няма да получават кой знае колко големи суми. Посочените числа ще бъдат разпределени на месец през оставащите години от живота им. 

Законодателството все пак дава възможност на фондовете да бъдат малко по-гъвкави с изплащането на средствата. Така хората с най-високи постъпления по партидите ще имат право на пожизнена пенсия, ако минималното натрупано в партидата позволява поне 15% от минималната пенсия на месец. За другите, които не покриват този минимум, но имат повече от три минимални пенсии в партидите си, ще ги получават на разсрочено плащане. За тези, които имат по-малко от три минимални пенсии - ще ги получават накуп с еднократно изплащане.