През март се очаква Европейската комисия да публикува предложения за намаляване на електронния боклук в Съюза. Едно от тях ще е задължителното връщане на сменяемите батерии в смартфоните, сочат изтекли документи, публикувани от датския сайт Het Financieele Dagblad.

През първото десетилетие на смартфоните сменяемата батерия бе нещо стандартно - просто отваряш капака на устройството и я вадиш, по-лесно дори от стандартните АА и ААА батерии (които често се държат на пружина).

Епълският iPhone обаче бе сред първите с напълно монолитен корпус и невъзможност потребителят сам да смени батерията. В първите години след излизането му през 2009 г. обаче много от другите производители като Samsung запазиха тази възможност, дори изтъквайки я като предимство.

Това обаче се промени в търсенето на все по-голям дисплей на все по-малко площ, и ползването на пакетирани в стъкло и метал корпуси. За да има капак и лесно сменяема батерия, телефонът трябва да е по-дебел. Съответно през 2020-та година единствените устройства със сменяеми батерии са нискобюджетни китайски творения.

Според ЕК обаче това води до увеличаване на технологичния боклук, тъй като често потребителите просто изхвърлят устройството с умряла батерия и си купуват ново. 

Планът предвижда още преработка и повторна употреба на суровините след изхвърляне на устройството. Ще се разработи и система за събиране на стари смартфони и други устройства и периферия. 

Любопитно е обаче как световните техногиганти ще реагират на подобно законодателство и дали това ще раздели пазара на две - европейски и външен.