Европейската инвестиционна банка е наляла 359 млн. евро в различни български бизнес проекти през 2019 г. 210 млн. евро са под формата на заеми за проекти в страната, а поетите ангажименти за дялово участие са равни на почти 150 млн. евро. С тях са подпомогнати почти 4000 фирми и 79 000 работни места. 

Данните бяха съобщени днес от вицепрезидента на инвестиционната банка на ЕС Лиляна Павлова, която даде обща пресконференция с министъра на финансите Владислав Горанов. 

"Миналата година беше успешна за ЕИБ в България. Убедена съм, че нашето финансиране оказа значително влияние върху хората и че стимулира икономическото развитие на страната. Очакваме с нетърпение да продължим да работим за подобряване на социалната, икономическата, транспортната и екологичната инфраструктура, както и за развитието на публичния и частния сектор. Ще работим и за финансирането на предприятия, спомагащи за изпълнение на ангжиментите на България в областта на климатичните промени", обясни днес Павлова. 

Припомняме, че голяма част от цитираните суми отидоха в кредита, който България изтегли, за да финансира изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. Тогава държавата изтегли 215 млн. лв. Той беше одобрен от Министерския съвет в края на август миналата година и целеше да финансира частично изграждането на газовата връзка. Заемът беше изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и бе гарантиран от държавата. Периодът за усвояването му е 3 г., а срокът за погасяване - 25 г.

Голямата част от останалата сума беше разпределена на няколко частни предприятия. Сред тях са заем от 654 млн. евро на производителя на цинк и олово КЦМ АД, който изтегли парите за финансиране на технологична програма за модернизация. 18 млн. евро пък бяха отпуснати на една от водещите ни ИТ компании - Software Group. Кредитът беше и първият с характеристиките на рисков дълг в България. 

Финансирана беше и компания за производство на храни и напитки с допълнителни 47 млн. евро.

Новите одобрени инвестиции пък надхвърлят 540 млн. евро. Според Павлова те ще върнат в България поне 2,7 млрд. лв. 

Горанов: България ще бъде сред най-засегнатите от прехода към въглеродно неутрална Европа

"Несъмнено при прехода към въглеродно неутрална Европа региони и държави като България ще бъдат най-засегнати."

Думите са на финансовия министър Владислав Горанов, който също присъства на брифинга на Лиляна Павлова. Той нареди България до страните, които използват най-много емисионна енергия и обясни, че това затруднява страната в прехода. 

Той подчерта, че цели 94 000 работни места са заплашени, ако България деинсталира въглищните си централи.