Тъкмо свикнахме, че управляващите лъжат както дишат – и да лъжат започнаха институциите на държавата. Това лъжене е доста по-рисково от индивидуалното. Индивидуален лъжец, когато започне да вреди – можеш да го смениш, да го вкараш в кауша и пр. Как да смениш обаче лъжеща институция?  

Институционалната лъжа е по-опасна от индивидуалната и по друга причина. Данните от едни институции влизат в планирането на дейността на други институции. После – на трети. Накрая се появяват дейности, които нямат никаква връзка с действителността. И катастрофират в нея, пречупвайки човешки съдби.

Само в последните десетина дни се натъкваме на поне три мащабни институционални лъжи, които създават реални рискове за страната. За тези лъжи нямаме никакъв прецедент, освен ако не се върнем над 30 години назад.

Ситуацията е, в този смисъл, безпрецедентна. Влизаме в нова реалност. 

Първата е онзи пакет лъжи, за който след дълго мрънкане си призна Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС). А именно: че е използвала данни отпреди 2014 г. за задължителните регулярни изследвания и доклади към Брюксел за състоянието на зоните от "Натура" за периода 2014 - 2019 г. Това признание е провокирано от Института по биоразнообразие на БАН, който малко по-рано обвини агенцията, че ползва "съчинени" данни. 

Ами ако не бяха учените? Лъжите на ИАОС отиват като чиста монета в Европейската комисия, където формират базата данни за това как в Европа се изпълняват екологичните ангажименти. И според тази база данни ще излезе, че България е отличник. Докато се разбере, че онова, което ИАОС отчита като съхранено е отдавна бетонирано – сегашните агенционни началници ще са отдавна на друга работа и изобщо няма да се притесняват. 

Нямам представа, дали в Европейската комисия изобщо съществува процедура приложима към държави, които лъжат. Ако няма такава – ако хората просто не са могли да си представят, че такава лъжа е възможна – номерът може и да мине. Бетонът ще е отчетен като местообитание. А това, на свой ред, ще окуражи бетониращите да продължават в същия дух. 

Втората чудовищна по размери лъжа са данните, подадени от Националния статистически институт (НСИ) към съответните институции в ЕС. Това включва институциите, пряко ангажирани с интегриране на България в еврозоната и в еврото. Тук лъжата е, че внезапно в последните три месеца България е започнала да внася с една трета по-малко горива от Русия. Ефектът от тази лъжа е помпането както на платежния баланс, така и на ръста на БВП (след като има огромен спад на разходите, значи има съответното набъбване на приходите). Точно това свиване на разходите, разбира се, може да се случи единствено, ако цялата икономика внезапно е спряла, а гражданите са престанали да се придвижват по нейната територия. А очевидно положението не е такова. 

Целта и на тази лъжа е да бъдат преметнати институциите на ЕС. Само че тук рискът за страната е наистина огромен. Защото споходен от тази новина, всеки европейски чиновник веднага ще се сети как Гърция излъга, за да бъде допусната в еврозоната. И какво стана после. Няма чиновник в Европа, който ще гледа на България сериозно, ако я е хванал в тази точно лъжа. 

Трета лъжа, подобна на горните две, е лансирана от Министерство на националното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез възложения от нея Общ устройствен план (ОУП) за Община Царево.

Този ОУП буквално гъмжи от лъжи, малки и големи. Една от най-фрапиращите е, че от общо около 70 км крайбрежна линия, общината разполага с 52 км пясъчни плажове. А всъщност Царево е рекордьор, сред черноморските общини по скалисто крайбрежие.

Пак според ОУП, Резово разполага с почти 10 пъти повече пясъчни плажове от Ахтопол (107 755 кв. м. срещу 17 172 кв. м. за Ахтопол). Авторите на ОУП-Царево любезно са снабдили Резово и с напълно измислен, съществуващ само в главите им плаж от 42 747 кв.м. 

Лъжите за плажовете имат за цел – познахте: ударно ново застрояване с чудовищни размери, вкл. на защитени територии (за които ИАОС вече е излъгала). Логиката е следната. Има 52 км плажове. А наличните легла за плажуващи са като за плажове в пъти по-малко. Затова трябва да се построят още няколко десетки хиляди легла, за да има къде да отморят курортистите, след като са прекарали деня на, да речем, фантазийния плаж край Резово. По тази логика именно Резово трябва да набъбне повече от два пъти като обем застроена площ – със 106 процента. 

Така функционират институциите, когато са подчинени на частни интереси и опразнени от специалисти. Подменят действителността с лъжа и така унищожават самата възможност за цивилизован начин на живот. Когато всичко е лъжа, единственият регулатор на обществените отношения е насилието.

Управлението на Жан Виденов разруши из основи българската икономика. Управлението на Бойко Борисов разрушава до основи самата българска държавност. Преодоляването на катастрофата, причинена от Борисов ще отнеме не по-малко усилия от преодоляването на катастрофата, причинена от Виденов.