Днес православната църка почита паметта на св. Иван Рилски – покровител и закрилник на българския народ.

Монасите в Рилския манастир, които имат храмов празник, отслужват празнична литургия. Стотици миряни пристигат на този ден в обителта, а мнозина се покланят и на гроба на светеца.

По традиция стотици хора от Югозапада посещават на този ден Рилския манастир и свързаните с отшелника места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км над Светата Рилска обител.

Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, край Дупница. До 25-годишна възраст той е пастир. Първо постъпва в манастира "Св. Димитър" под връх Руен. Там учи за богослов и получава духовнически сан. Приема монашеството и се отдава на пост и молитва. Първо се установява на Витоша, а после - в Рила, където по-късно основава едноименния манастир.

Изхода на пещерата, в която се е оттеглил отшелникът.

Празникът се нарича още Отчовден, защото приживе към Иван Рилски всички се обръщали с обръщението "отче". От 1996 г. по инициатива на Българския лекарски съюз на 19 октомври се чества и Денят на българския лекар, тъй като светецът е обявен за покровител на медиците.

Нека видим празника в снимки:

Литургия бе отслужена в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.
Миряните във Варна чуха смесения хор при Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"- гр. София.
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата божествена литургия в съслужение със свещеници от епархията.
Много граждани дойдоха с децата си, за да почетат празника на светеца.
Русенският митрополит Наум отбелязва днес троен празник – Деня на Св.Иван Рилски, освещаването на дарения на църквата "Св.Троица" румънски дърворезбован кръст и 46-ия си рожден ден.
Владиката получи много цветя и подаръци.
Освещаването на кръста в Русе.