"Изправени сме пред криза, пред настъпваща епидемия, трябва да й противопоставим по най-добрия начин."

Това каза днес френският президент Еманюел Макрон по време на разговор с лекари в парижка болница, където почина първата френска жертва на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Ще трябва да се противопоставим на това по най-добрия начин, докато животът продължава. Знаем, че сме едва в началото, ще положим усилие заедно с всички медицински лица да вземем правилните решения", увери държавният глава при посещението си в университетската болница "Питие-Салпетриер".

Посещението, държано в тайна до последния момент, беше направено успоредно с разгръщането на мерки на изпълнителната власт и правителството срещу коронавируса, който вчера взе втора жертва във Франция. Това подхранва страховете за епидемия от голям мащаб. Сред последните 18 случая на зараза има 55-годишен французин, който е в реанимационното отделение в северния град Амиен.

Професор Ерик Ком, ръководител на клиниката по инфекциозни и тропически болести, обясни на президента Макрон, че "във Франция ще станем свидетели на ситуация, подобна на италианската", с "вериги за предаване на болестта на място".

"Френският случай, особено пациентът, който почина вчера в "Питие-Салпетриер", и случаят, който е хоспитализиран в Амиен, нямат връзка с Китай, което означава, че вирусът вече циркулира сред нас", каза професорът.

Един от лекарите заяви на Макрон, че коронавирусът е подчертал необходимостта да се дадат повече средства за държавния здравен сектор, посочва Ройтерс.

"Когато катедралата "Нотр Дам" се нуждаеше от спасяване, много хора бяха трогнати, - каза неврологът Франсоа Салаша. - Сега трябва да спасяваме държавните болници".

Макрон, който е бивш инвестиционен банкер и стана президент през 2017 г., отговори, че е наследил здравеопазване, което от години е било занемарявано от предишните управляващи.

"Разчитам на вас и вие можете да разчитате на мен", подчерта Макрон, чието правителство обяви опрощаването на дългове за милиарди евро на държавните болници и допълнителни пари през ноември за слагане край на стачките на лекарите.

Франция е в повишена готовност, след като съседна Италия стана нов фронт в глобалната борба за овладяване на епидемията.

В страната има 18 регистрирани случая на коронавируса.

Френското правителство е дало указания всички, който се връщат от Китай, Сингапур, Южна Корея и италианските региони Ломбардия и Венето, да си мерят температурата два пъти дневно, да носят маски и да избягват контакт с изтощени и възрастни хора с хронични заболявания за срок от 14 дни.

Учениците, пътували да тези зони, трябва да си останат вкъщи за две седмици.

Вирусна хроника

  • Губернаторът на италианската област Ломбардия Атилио Фонтана сам се постави под карантина, след като един от неговите служители се зарази с коронавирус, предаде Ройтерс.
  • Иранските власти съобщиха, че към днешна дата 26 души са починали от коронавирус в страната, а общият брой на заразените е 245, предаде Ройтерс. 
  • Европейската комисия съобщи, че подготвя препоръки за пътниците, за да се предпазят от зарази. Препоръките ще се основават на данни от Световната здравна организация, поясни говорител на комисията. Той добави, че засега нито една държава от ЕС не е съобщила за намерение да възобнови граничните проверки в Шенгенското пространство в опит да пресече разпространението на вируса Ковид-19.
  • Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гербейсус заяви днес, че епидемията от коронавирус е достигнала "решителна точка" и призова да се действа "бързо", за да бъде ограничен "много опасният вирус", съобщава белгийският "Соар".
  • Иран е забранил на китайски граждани да влизат в страната, предаде Ройтерс, като се позова на агенция ИРНА. Властите съобщиха днес, че 26 души са починали от коронавируса в страната, а общият брой на заразените е 245. Междувременно министерството на външните работи съобщи, че около 20 000 комплекта тестове за коронавирус и други материали ще бъдат доставени на Иран от Китай.
  • Белгия участва в групово закупуване на европейско ниво на лицеви маски и други пособия за защита от коронавируса, съобщи федералната публична служба по здравеопазването, цитирана от всекидневника "Либр Белжик". 
  • Онлайн измамнци, които предлагат маски и други защитни средства срещу новия коронавирус на екстравагантни цени, са вече обект на наказателни преследвания в Италия, съобщи агенция Белга. Финансовата полиция е съобщила днес, че е открила предложения за маски с цена 5000 евро за бройка. Мошениците обещават "пълна защита" срещу Ковид-19.