Една година и един месец отне на КЗК да проучи пазара на ток и евентуалните спекулации на него. Толкова измина от започването на секторния анализ от страна антимонополния орган, който се сезира след като получи една купчина сигнали, а голяма част от бизнеса се оплака от манипулации от страна на търговците на ток. 

160 страници и никакви конкретни заключения. Това произведе КЗК за посоченото време. Всъщност заключение има и то е, че ако има някой, който трябва да отговаря на основните въпроси и на сигналите - то това е Комисията за енергийно и водно регулиране. Така отговорността е отново размита, а сериозно обяснение на странните движения на цената на тока за индустриалните потребители продължава да няма. 

Все пак, сред стотиците статистически данни, КЗК на практика признава, че проблеми има. Те били основно в процедурите на търговете и при подаването на оферите. Прието е, че формата на борсата предполага някакво ограничаване на свободната конкуренция, но някакво предложение за решение, санкция или решаване на ситуацията - няма. 

КЗК е разгледала няколко конкретни сигнала. Например случай от миналата година, когато в един от основните сегменти на борсата - "Ден напред", е регистрирана цена от 195 лв. за мегаватчас. Цената е огромна, особено имайки предвид, че става дума за ден от средата на лятото. Антимонополната комисия твърди, че има основания да се смята, че става дума за пазарна манипулация, извършена от производителите на ток, които са задържали мощност, за да създадат търсене. Според КЗК обаче този въпрос е от компетенциите на КЕВР. 

При Комисията отидоха и сигнали за две дружества, свързани с енергийния олигарх Христо Ковачки. Съмненията са, че те са сключвали сделки на доста по-ниски от пазарните цени. КЗК обаче не открива връзка с Ковачки, който номинално не е свързан с дружествата. Признава се, че има сделките са извършени на непазарен принцип, но КЗК не вижда нарушение на закона и отново посочва КЕВР като отговорна да се произнесе. 

Обект на анализ беше и политиката на работа на АЕЦ "Козлодуй", която неколкократно избра да продава ток на по-ниски цени на определени купувачи, при положение, че беше видно, че има предложения от други играчи за по-високи цени. Според ръководството на централата обаче всичко е въпрос на преговори и параметри и няма нищо незаконно в действията им. 

Междувременно бизнесът не спира да се оплаква от прекалено високите цени на индиструалния ток в страната. Няколкократно бяха правени сравнения с други страни от Европа, в които се виждаше, че в определени дни токът в България е няколко десетки пъти по-скъп, отколкото в Германия, например. Председателят на Конфедерация на работелите и индустриалците в България Кирил Домусчиев дори призова главния прокурор Иван Гешев да разследва сектора на енергетиката. 

От КЗК искат продължаване на либерализацията на пазара като мярка за премахване на спекулациите и активен и ефективен контрол над дейността на борсовия оператор.